Α.Τσίπρας: Θα τη φορέσω τη γραβάτα – Πήραμε περισσότερα από τις προσδοκίες των αγορών – Παραμένουμε στο συνετό δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Με αναφορές στη γραβάτα και το στοίχημα που είχε βάλει, όταν και αν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, ξεκίνησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ο πρωθυπουργός πέρασε την πόρτα του προεδρικού μεγάρου λίγο μετά τις 14:05.

Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις έκανε χειραψία με τον κ.Παυλόπουλο, χαμογελαστός του είπε «φαίνεται πως δεν θα το γλιτώσω, θα την φορέσω την γραβάτα. Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται όταν κερδίζονται».

Η συμφωνία στο Eurogroup είναι ιστορική, όπως πιστοποιεί και ο διεθνής τύπος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το χρέος καθίσται βιώσιμο» προσθέτοντας ότι η συμφωνία της Πέμπτης «προβλέπει μια 10ετη περίοδο χάριτος αλλά και ισόχρονη επέκταση της αποπληρωμής των κεφαλαίων της χώρας προς τον ESM, κεφάλαια και τόκοι που έληγαν το 2023 θα αποπληρωθούν μετά το 2033».

«Παράλληλα έχουμε ένα στιβαρό μαξιλάρι ρευστότητας και έχουμε και την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα».

«Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών, αλλά και μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας έναντι των θυσιών του ελληνικού λαού για να μείνει αρραγής η ευρωζώνη», τόνισε.

«Εχω την εκτίμηση ότι η 21η Ιουνίου μένει στην ιστορία ως πολύ σημαντική για τον τόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμος της οικονομικής ισορροπίας και των μεταρρυθμίσεων. Σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων και της άκρατης ρευστότητας».

Πλέον, συμπλήρωσε έχουμε στόχους που θα εκπληρώνουμε αλλά θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης το πώς θα τις πετύχει.

Εκτίμησε ότι οι αλλαγές θα φανούν στον κόσμο, τόσο το 2018, όσο και τα επόμενα χρόνια από τον δημοσιονομικό χώρο αλλά και την θετική ανταπόκριση των αγορών η οποία θα δημιουργήσει κύμα επενδύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο ΠτΔ όλο το τελευταίο διάστημα καθώς ήταν αταλάντευτα προσηλωμένος στην άποψη ότι πρέπει να μείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.

«Είχατε δίκιο και σας ευχαριστώ για τη στήριξη».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος αρχικά είπε ότι «έκανα ό,τι θα έκανε κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Έκανα ό,τι επέβαλε το καθήκον μου. Ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου προσαρμόζεται στις συγκυρίες. Είναι πολύ διαφορετικός σε στιγμές κρίσης. Και η απόφαση για παραμονή στην ΕΕ ήταν απόφαση του λαού. Θέλω εδώ να αναγνωρίσω όλους όσοι συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος παράθεσε ένα απόσπασμα από τη συμφωνία του Eurogroup στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλαδα βγαίνει από το πρόγραμμα με μια οικονομία ισχυρότερη» αλλά και ένα τμήμα της δήλωσης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «μια δήλωση εξαιρετικά υπεύθυνη και φορτισμένη από έναν φίλο της Ελλάδας. Είπε ότι αποτίω φόρο τιμής στον Ελληνικό λαό για τις αντοχές και την προσήλωση στην Ευρώπη».

«Εμείς πρωτίστως αλλά και οι εταίροι πρέπει να γνωρίζουμε τις θυσίες του λαού. Αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας αλλά αρκετές οφείλονται και στο περιεχόμενο των προγραμμάτων από εκείνους που τα διαμόρφωσαν» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε «αν αναγνωρίζουμε τις θυσίες του λαού πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά αυτή την παράμετρο στην εφαρμογή όσων χθες συμφωνήσαμε».

SHARE