Α.Τσίπρας στην ΕΕ: Με τις περικοπές στα δημοσιονομικά και την ΚΑΠ κάνουμε δώρο στην ακροδεξιά

Προειδοποίηση για το κίνδυνο επέλασης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη με αφετηρία της πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία της Ελλάδας σε δύο ζητήματα: Στη μείωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου αλλά και στις μειώσεις χρηματοδότησης των παρεμβάσεων πολιτικής συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όπως ανέφερε στους ομολόγους του «Το ΠΔΠ 21-27 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την κρίση και δε μπορεί να μην λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες της κρίσης. Υπάρχουν νέες προτεραιότητες που φέρνουν οι νέες προκλήσεις. Συμφωνούμε όλοι ότι αυτές πρέπει να τις χρηματοδοτήσουμε. Ωστόσο, όχι εις βάρος της πολιτικής συνοχής και της ΚΑΠ».

Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε ποιο μήνυμα θα δώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στους πολίτες που παρακολουθούν με σκεπτικισμό τη πορεία της ΕΕ.

“Αντί για μήνυμα σε αυτούς, θα στείλουμε δώρο στους ακροδεξιούς λαϊκιστές και στους αντιευρωπαϊστές ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών” υποστήριξε ο πρωθυπουργός ζητώντας να μη μειωθεί κατά 10% η χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής και κατά 15% της ΚΑΠ. “αυτό θα γίνει αν πάμε τον προϋπολογισμό από το 1,1% στο 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ” ανέφερε υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι πόροι χωρίς επιβάρυνση των πολιτών μας. Πρότεινε μάλιστα τη θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαιρετά την πρωθυπουργό του Ην. Βασιλείου Τερέζα Μέι

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε μάλιστα για παράλογο τρόπο υπολογισμού της χρηματοδότησης για την κοινωνική συνοχή και την ΚΑΠ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα υπέστη πρωτοφανή αδικία όταν για το πακέτο 2014-20, η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε το παράδοξο να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα με βάση το ΑΕΠ 2007-09 και όχι το τρέχων και κατά το 1/4 μειωμένο ΑΕΠ μετά τη κρίση. Υποστήριξε μάλιστα ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μπροστά σε δεύτερη επαναλαμβανόμενη αδικία με τη μείωση του ορίου ετήσιων απολήψεων (capping). Όπως είπε: “…πέραν του ότι είναι άδικο για την Ελλάδα και ως εκ τούτου δε θα το δεχθώ, μας οδηγεί και στο εξής παράδοξο: Να έχουμε χώρες που χρήζουν μεγαλύτερης ενίσχυσης που να μην επωφελούνται και χώρες που δε χρήζουν ενίσχυσης που ωφελούνται. Αρα έτσι καταργούμε την αρχή της συνοχής και της σύγκλισης και ενισχύουμε τη πολιτική της απόκλισης. Αυτό είναι απαράδεκτο».

«Πηγαδάκι» Τσίπρα-Γιούνκερ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Τούσκ, Τσίπρας και Γιούνκερ στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

 

 

SHARE