Δεν βγαίνουν τα νούμερα της Ανακεφαλαιοποίησης

Με ένταση συνεχίζεται η βύθιση των τραπεζικών μετοχών καθώς τα νούμερα της ανακεφαλαιοποίησης δεν βγαίνουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών προσεγγίζουν το δυσθεώρητο ύψος των 25 δισ. ευρώ όταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των παραπάνω τραπεζών διαμορφώνεται στα 2,7 δις. ευρώ. Επιπρόσθετα οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ήδη έχουν λάβει κρατική βοήθεια ύψους 4 δις. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.  Ακόμα και αν το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης περιοριστεί στα 20 δις. ευρώ πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες αν στις τρέχουσες συνθήκες οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντλήσουν έστω και τα 2 δις. ευρώ, δηλαδή το 10% που προβλέπει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση. Υπογραμμίζεται ότι από τα υψηλά του 2008 οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 97%.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αναλυτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες κατά πόσο είναι εφικτό να δοθούν γενναία κίνητρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο χωρίς γενναία κίνητρα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συμμετάσχουν ιδιώτες μέτοχοι.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει παραδώσει εδώ και εβδομάδες στις διοικήσεις των τραπεζών το… λογαριασμό, δηλαδή τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της κάθε τράπεζας. Για τον υπολογισμό των αναγκών η ΤτΕ, σε συνεργασία με την Bain, εκτίμησαν τις επιπτώσεις του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), την απομείωση των δανείων προς ΔΕΚΟ, την επίπτωση της ύφεσης στα χαρτοφυλάκια δανείων όπως αποτυπώθηκε με την διαγνωστική μελέτη της BlackRock καθώς και για την κάλυψη των χαρτοφυλακίων δανείων των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό ωστόσο υπογραμμίζουν ότι οι εκτιμήσεις της ΤτΕ, περιλαμβάνουν ένα ιδιαίτερα συντηρητικό σενάριο τόσο για την εξέλιξη των επισφαλειών όσο και για την κερδοφορία των τραπεζών την επόμενη τριετία. Αν η κατάσταση στην οικονομία σταθεροποιηθεί μετά τις εκλογές, τονίζουν, τότε η ύφεση δεν θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση και σταδιακά θα διαμορφωθούν συνθήκες βελτίωσης της οικονομίας. «Έτσι οι επισφάλειες δεν θα έχουν την εξέλιξη που προβλέπεται ενώ η κερδοφορία θα βελτιωθεί γεγονός που θα επιτρέψει τις τράπεζες να επαναγοράσουν ταχύτερα δικαιώματα και CoCos (μετατρέψιμα ομόλογα) περιορίζοντας την συμμετοχή του δημόσιου τομέα». Προσθέτουν ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα βρεθούν με ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και εφόσον η εξέλιξη της οικονομίας είναι λίγο καλύτερη από αυτή που προβλέπεται τότε θα βρεθούν με σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα.

Στα σχέδια που θα καταθέσουν οι τράπεζες θα περιλαμβάνουν σειρά δράσεων όπως επαναγορά ομολόγων και υβριδικών κεφαλαίων, πωλήσεις θυγατρικών, αναδιάρθρωση ενεργητικού κ.α. Μετά την κατάθεση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Bain θα αξιολογήσουν τα σχέδια και όσα κριθούν ως μη ρεαλιστικά (δηλαδή, θεωρηθεί ότι περιλαμβάνουν πολύ φιλόδοξους στόχους) θα επιστραφούν και θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις. Μέχρι το τέλος Απριλίου η ΤτΕ θα έχει κρίνει ποια σχέδια είναι βιώσιμα και ποια όχι και οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.