Παγώνουν με νόμο για έξι μήνες οι εξώσεις ανέργων

Ασπίδα προστασίας για τους χιλιάδες άνεργους απλώνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, αναστέλλεται για έξι μήνες η εκτέλεση εξωστικών αποφάσεων για οικίες ανέργων.

Στόχος της παρέμβασης του

αρμόδιου υπουργείου είναι να ανακοπεί το ογκούμενο κύμα των εξώσεων που πλήττει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, κυρίως μάλιστα, οικογένειες ανέργων ενοικιαστών, οι οποίες αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση, έπειτα από ενδελεχή μελέτη του θέματος, αναμένεται να προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης των εξωστικών αποφάσεων για τις περιπτώσεις των ανέργων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος επεξεργάζεται τη σύνταξη της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας, έστω και προσωρινό, για τους μακροχρόνια ανέργους.

Η εφαρμογή του μέτρου, όπως εκτιμάται, αναμένεται να ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες ανέργων, οι οποίοι εξ αντικειμένου αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους, και οι εξωστικές αποφάσεις των δικαστηρίων επικρέμονται ως δαμόκλειος σπάθα πάνω από τα κεφάλια τους.

Προ του φάσματος λοιπόν να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες ανέργων -εκτροχιάζοντας τον αριθμό των αστέγων που από καιρό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις-, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις ευπαθείς ομάδες πολιτών για την εξεύρεση εργασίας και την πολυπόθητη εξασφάλιση της στέγης τους.