ΝΤΡΟΠΗ – Η ανθρωπιά ξεβράστηκε στην ακρογιαλιά – Νεκροί 12 μετανάστες στο ταξίδι προς την Κω

prosfygas(upd) Ντροπή! Ο μακάβριος κατάλογος των νεκρών προσφύγων στα παράλια Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχει τέλος. Τουλάχιστον 12 πρόσφυγες πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Κω ,ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, με τα ντοκουμέντα της τραγωδίας να προκαλούν παγκόσμιο σοκ και τις αξίες της Ευρώπης να δοκιμάζονται. 

Η φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, το πτώμα του οποίου εκβράστηκε σε μια παραλία σε ένα από τα γνωστότερα θέρετρα της Τουρκίας, έκανε τον γύρο των τηλεοπτικών καναλιών και των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης σε όλον τον κόσμο.

mwro prosfygasΗ φωτογραφία δείχνει ένα αγοράκι που φοράει ένα κατακόκκινο μπλουζάκι και μπλε σορτσάκι να κείτεται με το πρόσωπο στην άμμο, κοντά στην Αλικαρνασσό. Σε μια δεύτερη εικόνα, ένας αστυνομικός κρατάει στην αγκαλιά του το άψυχο σώμα του παιδιού και το απομακρύνει από το σημείο.

Το χάσταγκ «KiyiyaVuranInsanlik»,που σημαίνει «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά» έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στο Twitter αφού οι φωτογραφίες αυτές αναπαρήχθησαν κατά κόρον.

Τα δύο πλοιάρια που μετέφεραν τους πρόσφυγες, οι οποίοι πιστεύεται ότι ήταν Σύροι, είχαν αποπλεύσει ξεχωριστά από την περιοχή Ακιαρλάρ της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, σύμφωνα με έναν αξιωματικό των τουρκικών λιμενικών αρχών.

prosfygas2

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται πέντε παιδιά και μια γυναίκα. Άλλοι επτά άνθρωποι σώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού ενώ δύο έφτασαν κολυμπώντας στην ακτή, καθώς φορούσαν σωσίβια. Ο ίδιος αξιωματικός είπε ότι έχουν σχεδόν σβήσει οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί δύο ακόμη πρόσφυγες που αγνοούνται.

Πρ. Παυλόπουλος: “Η εικόνα του νεκρού παιδιού, εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμία συνείδηση ήσυχη

“Η εικόνα του νεκρού παιδιού, που είδαμε, είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμία συνείδηση να κοιμάται ήσυχη” τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Έσδρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος ” Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αυτή την εικόνα που από μόνη της δείχνει πως αυτές τις ώρες όχι μόνο είμαστε ανέτοιμοι, αλλά δεν φροντίσαμε, ενώ τα φαινόμενα ήταν ορατά, να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα”.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ” η ευθύνη της Ευρώπης στον τομέα αυτόν είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί από το 2008, όταν πήρε η Ευρώπη την μεγάλη πρωτοβουλία για την δημιουργία του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το ‘Ασυλο ήταν μπροστά μας τα ζητήματα αυτά, φαινόντουσαν, ιδίως με τις φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή”.

Μάλιστα, παρατήρησε ότι “είναι ώρα, τώρα, αμέσως να κινητοποιηθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως να ρίξουμε το βάρος στον ανθρωπισμό, στην προστασία του ανθρώπου, στην ευαισθησία που πρέπει να υπάρχει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς” και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον τομέα η παρουσία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μπορεί και πρέπει να είναι κορυφαία.

Μανουέλ Βαλς (Γάλλος πρωθυπουργός): Είχε όνομα:Αϊλάν Κούρντι – Απαραίτητη μια ευρωπαϊκή κινητοποίηση

 

Embedded image permalink