ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ – ΤΩΡΑ ΣΤΟ “ΟΡΙΟ” 1%-3% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

 

Η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας είναι μεν υπαρκτή και στις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στις κυριακάτικες εφημερίδες, αλλά  κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Στο ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζει η χαμηλή συσπείρωση του κόμματος που φαίνεται να προσεγγίζει το 50% με 55% σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Ιανουαρίου.
Αδύνατο σημείο φαίνεται να είναι επίσης και οι νεαρές ηλικίες 18 – 30, εκεί όπου στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει πολύ υψηλά ποσοστά. Η συσπείρωση της ΝΔ φαίνεται κοντά στο 75%, κάτι που στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν μια καλή αφετηρία.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν εκτός Βουλής τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όμως αυτό φαίνεται πως δεν πτοεί το κόμμα, καθώς η εκπρόσωπός του, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε ότι το ίδιο είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές.

 

ALCO – ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

ΣΥΡΙΖΑ  22,6% – ΝΔ 21,1%.  Διαφορά  1,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,3%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,7%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,4%. Στο 13,6% οι αναποφάσιστοι, στο 6,5% η αποχή.

Στο ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας δικαίωσε ή απογοήτευσε τις προσδοκίες, το 79% απαντά ότι απογοήτευσε και το 10% ότι δικαίωσε, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση για εκλογές ήταν λάθος, έναντι του 25% που θεωρεί ότι ήταν σωστή.

 

–  KAPA RESEARCH – BHMA:

 

ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,3%, η ΝΔ 24,2%, η Χρυσή Αυγή 6,8%, το Ποτάμι 5,5%, η Λαϊκή Ενότητα 4,8% το ΠΑΣΟΚ 4,3%, η Ένωση Κεντρώων 3,3% και οι ΑΝΕΛ 3%. Η αδιευρκίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 13,2%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 56,5% έναντι 22,7 της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει ένα ελαφρύ προβάδισμα απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό. Το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά Τσίπρας και το 33,1% απαντά Μειμαράκης.

 

– RASS – ΠΑΡΟΝ:

 

Προηγείται με 2,3% ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Ποτάμι, ΧΑ,  ΚΚΕ, Λαική Ενότητα. Στη Βουλή μπαίνει ο Β.Λεβέντης, στο “κόκκινο” ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΙ

Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, στις 3 μονάδες διαφορά, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.
 
Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:

25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ.  6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.

Στο 14% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.


Δημοτικότητα Πολιτικών Αρχηγών

Πιο δημοφιλής πολιτικός Αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,5% (22,5%).

Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά τέταρτη, συγκέντρωσε το 16%. Ο Πάνος Καμμένος, μολονότι το κόμμα του φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής, συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5%.  Πολύ κοντά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%) ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακολουθεί, στην προτελευταία θέση, με 10%. Τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, ο οποίος συγκέντρωσε ένα 5% αλλά το 54% της δυσμενέστερης γνώμης των ερωτηθέντων.

Αρνητικά αξιολογείται η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σε συντριπτικό ποσοστό 66,5% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντα της Προέδρου της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μάλιστα το αρνητικό αυτό ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά από τον Απρίλιο (47,5%).

Έβλαψε την Ελλάδα το Δημοψήφισμα 
66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έβλαψε την χώρα η απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και μόλις το 16,5% ότι αντίθετα, την ωφέλησε.

Αλλά και για τις πρόωρες εκλογές, σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό, 60,5%, πιστεύει ότι θα είναι βλαπτικές για την χώρα. 24% των ερωτηθέντων απαντούν το αντίθετο.

Λάθος ο τρόπος διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση Τσίπρα
Ποσοστό 61,5% των ερωτηθέντων θεωρεί λανθασμένη την στρατηγική της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Την απάντηση αυτή μάλιστα έδωσαν σε ποσοστό 46,5% οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα το διάστημα από τα τέλη Ιουνίου έως και τις 25-27 Αυγούστου που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ήταν σχεδόν κατακόρυφη η αύξηση της αρνητικής γνώμης για την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης.

“Κάτω από τη βάση” οι επιδόσεις της κυβέρνησης
Όταν οι  ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε μία κλίμακα από το μηδέν («Απαράδεκτη») έως το δέκα («Άριστη») την επίδοση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους βασικούς τομείς: οικονομία,μετανάστευση, εγκληματικότητα, παιδεία, εξωτερική πολιτική και άμυνα, δημόσια διοίκηση και Υγεία, ο μέσος όρος σε όλους τους τομείς ήταν κάτω από το «4». Ενώ σαφής ήταν η έντονη πτώση της σχετικής βαθμολόγησης σε σχέση με την προηγούμενη σχετική δημοσκόπηση του Απριλίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων βαθμολόγησε με «μηδέν» τις κυβερνητικές επιδόσεις. Ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης το ποσοστό αυτό ήταν συντριπτικό: 43,5%

Grexit
Περαιτέρω η συζήτηση για το grexit προκαλεί φόβο σε περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες (53%), με το σχετικό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυξηθεί σε σχέση με τον Ιούλιο.

Τέλος, απαισιόδοξο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον (33,5%) ή σίγουρα (32%) θα χειροτερεύσει.

 

 

MRB ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ

 

 

kartas.jpg

 

 

Προβάδισμα 1,8% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, δίνει η πρώτη δημοσκόπηση της MRB γι’αυτή την προεκλογική περίοδο, για λογαριασμό της εφημερίδας “Αγορά”, που θα δημοσιευτεί αύριο Σάββατο. (Σε δείγμα 1008 ατόμων Πανελλαδικά-πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 25 Αυγούστου μέχρι και την Πέμπτη 27 Αυγούστου).

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 24,6% έναντι του 22,8% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,2%, το Ποτάμι με ποσοστό 5,6%, το ΚΚΕ με ποσοστό 4,7%, η Ένωση Κέντρου με 4,7%, η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό 4,2%, το ΠΑΣΟΚ με 3,9% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 2,3%.

Άλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει το 4,1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 16,9%.

Aνάλογη είναι η εικόνα και στην εκτίμηση ψήφου. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,6% και ακολουθούν:

-ΝΔ 27,4%
-Χρυσή Αυγή 7,5%
-Ποτάμι 6,7%
-Ένωση Κεντρώων 5,7%

-ΚΚΕ 5,7%
-Λαϊκή Ενότητα 5,1%

-ΠΑΣΟΚ 4,7%
-ΑΝΕΛ 2,8%

 

Στο ερώτημα «πως αξιολογείτε τη συμφωνία με τους δανειστές;», η πλειοψηφία των Ελλήνων εμφανίζεται σύμφωνα με την δημοσκόπηση απογοητευμένη με το τρίτο μνημόνιο! Πιο συγκεκριμένα, στο παραπάνω ερώτημα «πολύ αρνητικά» απαντά το 47,6%, «αρκετά αρνητικά» απαντά το 25%, ενώ περίπου δύο στους 10 Έλληνες βλέπουν με καλό μάτι την συμφωνία. Ειδικότερα, το 17,3% βλέπει “αρκετά θετικά” τη συμφωνία και το 4,6% την βλέπει πολύ θετικά!

 

Metron Analysis για τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

Οριακή διαφορά 1% στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρώτη προεκλογική μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,2% των ψήφων, και ακολουθούν οι Νέα Δημοκρατία με 21,2%, η Χρυσή Αυγή με 6,4%, Το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κέντρου με 3,8%, και η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%. Εκτός βουλής φαίνεται να μενουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 1,7%, ενώ στο 10,1% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

MetronAnalysis2

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 29%, το ΝΔ 27,8%, η Χρυσή Αυγή 8,3%, το Ποτάμι 6,7%, το ΚΚΕ 5,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,4%, η Ένωση Κέντρου 4,9%, η Λαϊκή Ενότητα 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%.

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ProRata – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

Προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5 μονάδες δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, όμως, ότι οι αναποφάσιστοι έρχονται… πρώτοι με 25,5%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23%.

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 23%
  • ΝΔ: 19,5%
  • Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
  • Χρυσή Αυγή: 6,5%
  • Ποτάμι: 4%
  • ΚΚΕ: 5%
  • ΠΑΣΟΚ: 4,5%
  • Ενωση Κεντρών: 3%
  • ΑΝΕΛ: 2%

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει «ευρώ πάση θυσία», ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.

Σε δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha

ΣΥΡΙΖΑ: 25,3%
ΝΔ: 23,2%
Χρυσή Αυγή: 5,5%
Ποτάμι: 5,8%
ΚΚΕ: 4,2%
Ένωση Κεντρώων: 3,8%
ΠΑΣΟΚ: 4,4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,8%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 3%
Αλλο κόμμα: 0,9%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 18,8%