Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ “ΣΤΑΥΡΟ” – ΔΙΝΕΙ ΦΠΑ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 40ΡΗΔΩΝ – ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

 

upd: Οι πιέσεις στην Ελλάδα από τους δανειστές είναι αφόρητες. Η κυβέρνηση πήρε μήνυμα – τελεσίγραφο από ευρωπαίους και αμερικάνους  να τελειώνει με την τρόικα και  να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Δεκεμβρίου.  Ο πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του την υπόθεση, επικοινωνώντας με την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε, αφήνοντας το οικονομικό επιτελείο στο ρόλο να καθορίσει με τους τροικανούς τις “τεχνικές λεπτομέρειες”. Όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε σε συμφωνία,  δίνοντας πολλά από αυτά που μας έλεγαν πως είναι αδιαπραγμάτευτα…Η τρόικα θα έλθει την επόμενη εβδομάδα 

Οπισθοχώρηση. Η κυβέρνηση θα  δεχθεί την αύξηση του ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στη διαμονή σε ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8,5%, καθώς και αλλαγές συνταξιοδοτικών ορίων για νέους κάτω των 40 ετών.

Συντελεστής ΦΠΑ 6,5% επιβάλλεται σήμερα μεταξύ άλλων σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επιβάρυνση κρίσιμων για τους πολίτες προϊόντων (όπως τα φάρμακα).

Όχι εξακολουθεί η κυβέρνηση να λέει σε περαιτέρω άνοιγμα του ασφαλιστικού, μείωση των μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (άνω των 40).

Όσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχονται να αλλάξει κάτι τώρα, αφού η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή. Κυβερνητικοί κύκλοι όμως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων για το 2015.

Αναφορικά με το μισθολόγιο του Δημοσίου η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, το προωθεί σε δύο δόσεις. Μια από την 1η Ιανουαρίου 2015 με την οποία θα μπαίνει ψαλίδι στην «προσωπική διαφορά» των εργαζομένων μόνο στο υπουργείο Οικονομικών και μια από την 1η Ιουλίου του 2015, οπότε θα καθιερώνεται ο «δόκιμος μισθός» για νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι θα υπηρετούν στο δημόσιο δοκιμαστικά για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό νεοπροσλαμβανόμενου στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια θα κρίνεται αν θα προσλαμβάνονται «κανονικά» στο Δημόσιο με αντίστοιχη προσαρμογή των αποδοχών τους.

Προχωρούν επίσης διατάξεις με τις οποίες θα δίνονται μεγαλύτεροι βαθμοί ανεξαρτησίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παρεμβάσεις σε θέματα Πτωχευτικού Δικαίου αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Εδώ, στην εργαλειοθήκη, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, γιατί μια σειρά επαγγελματιών έχει “βολευτεί” με τις δήθεν αλλαγές και τώρα το θέμα επανέρχεται…

 

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

 

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι προτάσεις που διαμορφώνονται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».

H τρόικα ζητά αύξηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία, νησιά), ενώ επανέφερε και το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητώντας τροποποιήσεις.

Η κυβέρνηση αντιοπροτείνει αύξηση του ΦΠΑ μόνο για τα ξενοδοχεία, ενώ δέχεται και την αύξηση των ορίων ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση. Πάντως η κυβέρνηση έχει τραβήξει “κόκκινη γραμμή” στο ενδεχόμενο νέας μείωσης στις συντάξεις,

Λύση θέλει και το EuroWorking Group

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Δεκέμβριο ζήτησαν τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την τρόικα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τα  μέλη του EuroWorkingGroup κατά τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Σε αυτή αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση.

Τα περιθώρια ελιγμών για την Αθήνα έχουν περιοριστεί, αλλά φαίνεται πως υπάρχει ακόμα χρόνος για ένα τελευταίο γύρο συναντήσεων και συσκέψεων, εντός και εκτός Ελλάδος (στην Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψη ή ενδεχομένως και ξανά στο Παρίσι), στο τριήμερο μεταξύ 1ης  και 3ης Δεκεμβρίου για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ολοκληρωθεί εντός του μήνα η αξιολόγηση από τους ελεγκτές.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «όσοι επενδύουν στην καταστροφή θα απογοητευθούν και ότι το Παρίσι δεν ήταν ούτε ναυάγιο ούτε καταστροφή. Συμφωνία με τους εταίρους θα υπάρξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι τεχνικές διαδικασίες μπορεί να μεταφερθούν και τον πρώτο μήνα του 2015 αλλά αυτό δεν σημαίνει παράταση του προγράμματος”.

Γκ. Χαρδούβελης: “Η τρόικα τα θέλει όλα και δεν υποχωρεί – Δεν νοιάζεται ποιός θα κυβερνά”

Στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο Παρίσι αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε βουλευτές της ΝΔ που τον ρωτούσαν στους διαδρόμους της Βουλής.

Περιγράφοντας με δραματικούς τόνους, τα όσα συνέβησαν στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ.Χαρδούβελης, υποστήριξε ότι «το πιο σκληρό και αδιάλλακτο ήταν το Ταμείο».

«Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο», είπε. «Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεων όμως αυτοί θέλουν και το 1%», συμπλήρωσε ο υπουργός.