ΣΕΙΣΜΟΣ – ΧΑΛΚΙΔΑ: Διχασμένοι οι σεισμολόγοι – Σχέδιο “Αρμαγεδδών” από τον Β. Κικίλια

Άρχισαν τα όργανα μετά τον διπλό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 01:08 στη Χαλκίδα. Οι σεισμολόγοι διαφωνούν για το αν ο σεισμός ήταν ο κύριος.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Φθιώτιδα και την Εύβοια, στην Μαλεσίνα, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, σύμφωνε με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

– Ο   καθηγητής Γεωολογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις σημείωσε πως οι σεισμοί των 5,2 Ρίχτερ έγιναν αισθητοί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λαμία, η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόννησος.
«Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό». 

-Επιφυλακτικός σχετικά με το αν ο διπλός σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Χαλκίδα είναι η κύρια δόνηση εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκης Τσελέντης. 
«Η περιοχή έχει πολύ μεγάλο δυναμικό και η μετασεισμική ακολουθία δεν με ικανοποιεί» τόνισε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ανέφερε πως θα πρέπει «να καταγράψουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να πούμε με περισσότερη βεβαιότητα πως όντως η διπλή δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν η κύρια». 

Από τις 7 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου του Κορνέλ ότι είχαμε προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ Παναγιώτης Βαρώτσος. «Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Εμείς ενημερώνουμε την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα μόνο για περιπτώσεις ισχυρών σεισμικών δονήσεων της τάξεως των 6 Ρίχτερ, εξήγησε ο κ. Βαρώτσος για τις ενέργειες της ομάδας του.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε πως ναι μεν το ρήγμα της Αταλάντης έχει δώσει κατά το παρελθόν μεγάλους σεισμούς, από την αρχαιότητα ακόμα, και είναι λογικό το γεγονός πως προκαλείται ανησυχία στον κόσμο, όμως επεσήμανε ότι θα πρέπει «να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο».

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δήλωσε στο ΣΚΑΪ: «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως είναι κύριοι σεισμοί και οι δυο, έχουμε μετασεισμική ακολουθία, κάτι που είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες για να αποφανθούμε πως πρόκειται για “ομαλή μετασεισμική ακολουθία”. Το πιθανότερο είναι πως πρόκεται για το ίδιο ρήγμα, αν και ο δεύτερος σεισμός είναι λίγο ανατολικότερα από τον πρώτο. Το ρήγμα αυτό σχηματίζει ορθή γωνία με τον Ευβοϊκό Κόλπο, με διεύθυνση από ανατολή προς δύση».

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Μεγάλη άσκηση, προκειμένου να δοκιμαστεί η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τυχόν ισχυρού σεισμού, καθώς και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκε σήμερα, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη διπλή σεισμική δόνηση εντάσεως 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τη δραστηριότητα που ακολούθησε στον Ευβοϊκό Κόλπο.

Πρόκειται για το “Σχέδιο Αρμαγεδδών” το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου διμήνου.

«Η πολιτεία οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός κ. Κικίλιας, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες καθώς το υπουργείο δεν έχει καμία αναφορά από τους σεισμολόγους για αναμενόμενο μεγαλύτερο σεισμό.

«Σήμερα αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε μία σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα εξετάσαμε, σε μία αντίστοιχη σύσκεψη, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο κ. Κικίλιας και τόνισε:

«Επισημαίνω -κατανοώντας πλήρως την πιθανή δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων- ότι αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα προς όφελος του Έλληνα πολίτη και να εφαρμόσουμε στην πράξη μία νέα φιλοσοφία για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης.

Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 26χλμ. βόρεια της Χαλκίδας και 79χλμ. βόρεια των Αθηνών.

Χαρακτηριστικό του πρώτου σεισμού, ήταν η μεγάλη διάρκεια.

Mεγάλος σεισμός 5,5 Ρίχτερ  στην Μαλεσίνα – συνεχής ενημέρωση

 

Τον πρώτο σεισμό ακολούθησε στις 01:09 νέα σεισμική δόνηση που είχε το ίδιο μέγεθος, δηλαδή 5,2 Ρίχτερ και έγινε επίσης αισθητή στις ανωτέρω περιοχές. Το εστιακό βάθος ήταν 5 χιλιόμετρα.

Μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν ακόμη δύο μετασεισμοί των 3,8 Ρίχτερ στις 01:13 και 3,4 Ρίχτερ στις 01:18. Ο χορός των Ρίχτερ στη Χαλκίδα, όμως, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις 2,8 Ρίχτερ στις 01:33, 2,5 Ρίχτερ στις 01:393,7 Ρίχτερ στις 01:40, 3,4 Ρίχτερ στις 02:18, 3,3 Ρίχτερ στις 02:35 και 3,8 Ρίχτερ στις 02:53.  Στις 03:13 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα μετασεισμός, καθώς είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.