Γκ. Χαρδούβελης στη DW: Να κλείσουμε το θέμα του χρέους – Έτσι θα μειωθούν spread και επιτόκια

Στους φόβους των πιστωτών, αλλά και στη συνομιλία του με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, αναφέρθηκε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Όπως επισήμανε, η σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι σε κρίσιμη φάση, προσθέτοντας ότι διαθέτουν ακόμη σημαντικούς μοχλούς πίεσης, ενώ τόνισε ότι τόσο οι πιστωτές όσο και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους, κάτι που αν συμβεί θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των spread, αλλά και των επιτοκίων που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, τόνισε ότι μόνον αν οι έλληνες πολίτες εμπεδώσουν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων η χώρα δεν θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αν συζήτησε με τον γερμανό ομόλογό του την αξιολόγηση της τρόικα, σημείωσε πως όχι και πρόσθεσε ότι έγινε μια αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος από τότε που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.

Μεταρρυθμίσεις

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης, μπορεί κανείς να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά για να έχουν συνέχεια θα πρέπει να γίνουν «κτήμα» του ελληνικού λαού, σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι πώς κανείς θα το πετύχει αυτό.

«Θα γίνουν κτήμα εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται».

«Σιγά – σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς, θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά – σιγά τα καταφέρνουμε», τόνισε.

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, θα αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

«Μόνον όταν οι έλληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παρθούν πίσω, ότι δεν θα επανέλθουμε στα προηγούμενα», ανέφερε.

Δεν είπαν για 3ο πακέτο 

Πάντως, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε ότι «δεν τέθηκε θέμα στη συζήτηση μας για τρίτο πακέτο. Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτή τη γραμμή στήριξης».

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και οι φόβοι ων πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε αυτούς τους ενδοιασμούς αναδεικνύοντας σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών, ένας εκ των οποίων αφορά τα κέρδη που έχουν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος Securities Markets Programme της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

«Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε, ά ρα είναι ένας μοχλός πίεσης».

Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, όμως δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, σημειώνοντας ότι «έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως».

Χρέος

Τέλος, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε στον γερμανό ομόλογό του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.
Ερωτηθείς αν ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για αυτό το ελληνικό αίτημα ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι «φυσικά και θέλει να βοηθήσει», σημειώνοντας ότι «κατάλαβε και αυτός (… ) ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια».

Πρόσθεσε δε, ότι «και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους», υπογραμμίζοντας ότι «εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν».