Γιόσκα Φίσερ: Προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή προς μια γερμανική Ευρώπη; – Συνέντευξη στο Der Spiegel

Η Ευρώπη δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά στην αποτυχία από ό,τι σήμερα, προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της κοινής διαχείρισης για τα εθνικά ελλείμματα και για την ανάληψη νέων χρεών στην ΕΕ.

Τονίζει μάλιστα ότι αν η Γερμανία συνεχίσει να ανησυχεί για τα χρήματά της, και η Γαλλία συνεχίσει να φοβάται για την απώλεια πολιτικής κυριαρχίας, η κρίση δεν θα ξεπεραστεί και θα υπάρξει μακροχρόνια στασιμότητα.

«Ζούμε μία αντιπαράθεση για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι φτιαγμένη. Παλαιότερα όλα τα μέλη ήταν νικητές, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Στο μεταξύ βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ανακατανομής μεταξύ φτωχών και πλουσίων στην ΕΕ, μεταξύ του Βορρά και του Νότου. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κινδυνεύει να χαθεί. Και στο κέντρο βρίσκεται η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία», επισημαίνει ο κ. Φίσερ σε συνέντευξη που παραχωρεί στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

Αναφέρει δε ότι στην Γερμανία, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα άλλα κράτη-μέλη, δεν συζητείται το «καθοριστικό ερώτημα», το εάν οδεύουμε «προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή προς μια γερμανική Ευρώπη».

«Φαίνεται καθαρά ότι τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν θα είναι διατεθειμένα να περιορίσουν την εθνική τους κυριαρχία για να καταστεί δυνατή μια γερμανική ηγεμονία. Μια γερμανική Ευρώπη δεν θα υπάρξει. Εάν θέλουμε μια πλήρη πολιτική ένωση, όλα γυρίζουν γύρω από την Γερμανία και την Γαλλία. Διότι η κρίση του ευρώ στην πραγματικότητα θέτει το ερώτημα της εθνικής κυριαρχίας και αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς αυτές.

»Οι χώρες του ευρώ παραχώρησαν την κυριαρχία σε ό,τι αφορά τα νομίσματά τους, αλλά την διατήρησαν σε ό,τι αφορά τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτός ο διαχωρισμός λειτουργεί μόνο σε καλές εποχές. Εάν η επιβίωση του ευρώ δεν πρέπει για πάντα να κρέμεται από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τότε θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή διαχείριση των εθνικών ελλειμμάτων και της ανάληψης νέων χρεών», επισημαίνει ο κ. Φίσερ και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα βρει τον δρόμο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, με τον δικό της τρόπο, όχι τον γερμανικό.

«Οι Γάλλοι όμως δυσκολεύονται απεριόριστα να παραχωρήσουν περισσότερη κυριαρχία. Και οι Γερμανοί δυσκολεύονται το ίδιο να παραχωρήσουν περισσότερη οικονομική κυριαρχία. Οι Γάλλοι φοβούνται μην χάσουν πολιτική κυριαρχία. Οι Γερμανοί φοβούνται για τα λεφτά τους, φοβούνται τα ευρωομόλογα και ό,τι άλλο. Αν και οι δύο πλευρές επιμείνουν, τότε δεν θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα παραμείνουμε σε μακρά οικονομική στασιμότητα, όπως η Ιαπωνία», υποστηρίζει ο πολιτικός των Γερμανών Πρασίνων, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Αποτυγχάνει η Ευρώπη;».

«Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για το ότι χρειαζόμαστε την πλήρη πολιτική ένωση στην Ευρώπη και για το πώς μπορούμε να την οικοδομήσουμε. Η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε αυτή τη συζήτηση στα εννέα χρόνια καγκελαρίας, αυτό τώρα εκδικείται. Φοβάμαι ότι δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην αποτυχία. Αυτό πριν από πέντε χρόνια δεν θα το είχα φανταστεί.

 

Τώρα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καταστρέφεται στην εσωτερική κρίση. Στις ευρωεκλογές κέρδισαν κόμματα στον αντιευρωπαϊκό χώρο. Στη Γαλλία μπήκε το Εθνικό Μέτωπο βαθιά στο πολιτικό κέντρο. Στην Αγγλία η UKIP ξεπέρασε το Εργατικό Κόμμα. Και στην Ελλάδα νίκησε, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό αντιευρωπαϊκό κίνημα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τάση επανεθνικοποίησης στην Ευρώπη, ο κ. Φίσερ κάνει λόγο για αντικειμενικά γεγονότα. «Ξαφνικά το θέμα ήταν εκατοντάδες δισεκατομμύρια από εθνικούς προϋπολογισμούς και φόρους. Μόνο τα εθνικά κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις μπορούσαν να δώσουν την απαιτούμενη νομιμοποίηση» σημειώνει.

 

protothema.gr