“Ευχαριστώ” Α. Σαμαρά στην Αμάλ Αλαμουντίν για την προσπάθεια επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα

[UPD] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers, Τζέφρι Ρόμπερτσον, Νόρμαν Πάλμερ και Αμάλ Αλαμουντίν και με τον πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ρόμπερτ Χιλ.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την πολύτιμη στήριξη που δίνεται στην Ελλάδα, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την γνωστή δικηγόρο Αμάλ Αλαμουντίν που βρίσκεται στην Αθήνα για το θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο θα δεχθεί σήμερα στις 11.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Στη συνάντηση, ομάδα των Βρετανών νομικών αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στις 13:00 στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημήτρη Παντερμαλή, ενώ στις 13:30 θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στις 14:00 έχει προγραμματιστεί να γευματίσουν στο εστιατόριο του Μουσείου και στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Αμάλ Αλαμουντίν: Στην Αθήνα αύριο για την υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Αμάλ Αλαμουντίν: Ελπίζω να καταφέρουμε να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Αισιόδοξη ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα θα «επαναπατριστούν» εμφανίστηκε η Αμάλ Αλαμουντίν προσερχόμενη στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Ελπίζω να τα καταφέρουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, όταν δημοσιογράφοι τη ρώτησαν καθώς έμπαινε στο γραφείο του υπουργού Κωνσταντίνου Τασούλα. “Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη” δήλωσε ο υπουργός.

Εξάλλου, η Αλαμουντίν τόνισε πως έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τα ελληνικά νησιά, για τα οποία εξέφρασε το θαυμασμό της, και ελάχιστα στην Αθήνα.

Την Τετάρτη στις 11.30 η δικηγόρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη 13.00 είναι προγραμματισμένο να επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην Αθήνα η διάσημη δικηγόρος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Στην Αθήνα έφτασε τη Δευτέρα  η διάσημη  δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα, με τιμά η πρόσκληση, σας ευχαριστώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, συνοδευόμενη από τον εργοδότη της κορυφαίο δικηγόρο  Τζέφρι Ρόμπερτσον και τον Νόρμαν Πάλμερ, ειδικό σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς,  θα συναντηθεί με τον κ. Τασούλα στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης και παρόντες θα είναι επίσης οι Βρετανοί νομικοί Ν. Πάλμερ και Τζ. Ρόμπερτσον που τη συνοδεύουν.

Την Τετάρτη η κ. Αλαμουντίν-Κλούνεϊ και οι Βρετανοί νομικοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συνέχεια θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θέμα των επαφών, να συμβουλεύσουν – ενημερώσουν την ελληνική πλευρά πάνω στις νομικές επιλογές που ανοίγονται μπροστά της, αναφορικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Αμάλ Αλαμουντίν  ήρθε στην Ελλάδα, επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα ζήτημα που η ελληνική πολιτεία κρατά ζωντανό από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, όταν η Μελίνα Μερκούρη ως υπουργός Πολιτισμού, στη γενική διάσκεψη της UNESCO για τον πολιτισμό στο Μεξικό, πρόβαλε το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την Αλαμουντίν να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα παραμείνουν στην  Αθήνα  έως τις 16 Οκτωβρίου.

Υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα είχε δηλώσει, τον περασμένο Μάρτιο, και ο Τζορτζ Κλούνεϊ καθώς προωθούσε την ταινία του «Μνημείων Άνδρες» (The Monuments Men).