Κόντρα Χαρδούβελη – Μαξίμου στην “πρεμιέρα” των διαπραγματεύσεων με την τρόικα – Το παρασκήνιο

Χωρίς Τόμσεν αλλά με απαιτήσεις και σύμμαχο τις αγορές επιστρέφει η Τρόικα

(upd)Έντονο είναι το παρασκήνιο από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Η έναρξη της συνάντησης ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), καθυστέρησε 2,5 ώρες.

Και αυτό γιατί υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη για την συμμετοχή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη στη σύσκεψη.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν τον εκνευρισμό Χαρδούβελη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός ήταν ο λόγος της καθυστέρησης.

Χθες άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών είχε στείλει σαφές μήνυμα προς όλους, ότι η μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, είναι το ΥΠΟΙΚ.

Παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Από την πλευρά των δανειστών μετείχαν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), καθώς ο Κλάους Μαζούχ έφθασε το απόγευμα στην Αθήνα από την Φρανκφούρτη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 6 το απόγευμα η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινούν αύριο, εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η κυβέρνηση προσέρχεται στην διαπραγμάτευση “με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και έτσι θα προχωρήσει”, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “θα πάμε πολύ καλά με την τρόικα”.

Ο κ. Χαρδούβελης ζήτησε να δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό, τονίζοντας πως “ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα”.

Οι επαφές της τρόικας θα ξεκινήσουν  το πρωί από το Υπουργείο Οικονομικών. Στη σύνθεση της τρόικας δεν περιλαμβάνεται ο Π.Τομσεν.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την προσεχή Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00).

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και την Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα μεταδίδαμε: ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ – ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ