Η ΣΚΩΤΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ – ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

upd: Απέρριψαν την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο οι Σκωτσέζοι στο δημοψηφισμα που διεξήχθη χθες, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα το «Οχι» επικρατεί με 55% έναντι 45% του «Ναι» σε 31 από τις 32 περιφέρειες, και έχοντας συγκεντρώσει 1,914,187 ψήφους από τις απαραίτητες 1,852,828.

Στις επίσημες δηλώσεις που έκανε ο Κάμερον στις 09:00, ώρα Ελλάδος, είπε απευθυνόμενος στη Σκωτία: «Σας ακούμε. Και τώρα τα εκατομμύρια φωνές στην Αγγλία δεν πρέπει να αγνοηθούν». «Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που οι Βρετανοί κυβερνώνται, προς το καλύτερο», πρόσθεσε.

«Είμαι ευχαριστημένος. Θα ράγιζε η καρδιά μου αν έβλεπα το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει στο τέλος του», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον επανέλαβε ότι έχει έρθει η ώρα για μία «ισορροπημένη λύση» για όλους τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι οι φωνές των ανθρώπων της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν.

«Τώρα πρέπει να μετατρέψουμε αυτό [το αποτέλεσμα] σε μία στιγμή που όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να είναι σε θέση να ψηφίσουν επί των φόρων, των δαπανών και των εσόδων», υπογράμμισε ακόμη.

Twitter

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ.

Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία”, έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

Δήλωση Σάλμοντ

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «Ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Η στερλίνα στις συναλλαγές της Ασίας βρέθηκε έως και τα 1,6519 δολάρια, ωστόσο στις 7.50 το πρωί διαπραγματευόταν στα 1,6461 δολάρια. Όπως αναφέρει η Μπρέντα Κέρι, χρηματίστρια στο Λονδίνο, «ήταν μια βραδιά με πολύ δουλειά, αλλά τώρα βλέπουμε με μεγάλη ανακούφιση τα αποτελέσματα». Ανοδικό ξεκίνημα 0,8% για τον βρετανικό FTSE 100 μετά το δημοψήφισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ – Εντ Μίλιμπαντ: Η διακυβέρνηση σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αλλάξει

View image on Twitter

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

«Οι Βρετανοί και οι επενδυτές απέφυγαν μια περίοδο αβεβαιότητας. Οι συζητήσεις για το νόμισμα, την κατανομή του χρέους και των πετρελαϊκών αποθεμάτων θα διαρκούσαν τουλάχιστον έξι μήνες», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.

Το «όχι» βάζει τέλος «στην τεράστια οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που θα συνεπαγόταν η διάλυση της ένωσης. Ο μεγάλος κίνδυνος για τη βρετανική οικονομική ανάπτυξη απετράπη», σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι αναλυτές της HSBC.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank σημειώνει: «Ο κίνδυνος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. μειώνεται, ωστόσο παραμένει υψηλός. Το γεγονός ότι η Σκωτία κατάφερε να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα, ενισχύει τις αξιώσεις άλλων περιφερειών της Ευρώπης να προχωρήσουν και αυτές σε ανάλογες επιλογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άνοδος για στερλίνα και βρετανικές μετοχές – “Mίνι ράλι” για RBS, Lloyds

 

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τέσσερα εκατομμύρια Σκωτσέζοι  ψηφίζουν σήμερα για την ανεξαρτησία της χώρας από τη Μ.Βρετανία, λέγοντας “ναι” ή για τη συνέχιση του μέχρι σήμερα καθεστώτος, (ισχύει από το 1707)  λέγοντας “όχι”.  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι, αν και το “όχι” συγκεντρώνει μικρό προβάδισμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos Mori για την εφημερίδα Evening Standard, η υποστήριξη της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο 53% και η υποστήριξη της ανεξαρτησίας στο 47%. Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, 4% των Σκωτσέζων που είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν, παραμένουν αναποφάσιστοι.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσπάθησε να πείσει τους αναποφάσιστους να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα, δίνοντας υποσχέσεις για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Σκωτία, ενώ οι ΗΠΑ, σίγουρα προτιμούν το Ηνωμένο Βασίλειο «δυνατό, ισχυρό και ενωμένο».

«Πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό, Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικό καθώς αποτελεί ένα από τους πιο ικανούς και αξιόπιστους εταίρους μας εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.
«Στην παρούσα φάση, πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο πιθανόν να υπάρξουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις».

Σύμφωνα με  το Reuters αν οι Σκωτσέζοι αποφασίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τότε θα μεσολαβήσουν 18 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σκωτία και τη Βρετανία, γύρω από το πετρέλαιο της Βορείου Θάλασσας, τη διατήρηση της βρετανικής λίρας, την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την… τύχη της σημαντικότερης βάσης των πυρηνικών υποβρυχίων Τράιντεντ του Βασιλικού Στρατού.

Ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, κάλεσε χθες τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας αμία μόλις ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου ίσως σημάνει την απόσχιση της μετά από τρεις αιώνες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους .

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στην ανεξαρτησία. Η πιο πρόσφατη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» – μια συλλογική αξιολόγηση έξι δημοσκοπήσεων που συνέταξε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ- δείχνει ότι το 51% των Σκωτσέζων τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, ενώ το 49% υπέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γεωπολιτική αναταραχή “βλέπει” η Le Monde αν επικρατήσει το “ναι” στην ανεξαρτησία

Περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία υπόσχονται οι ηγέτες της Βρετανίας

Οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας στο επίμαχο δημοψήφισμα.

Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νίκ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν: «Η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ότι ο διαχωρισμός».

Γεμίζουν κρυφά τα ΑΤΜ στη Σκωτία οι βρετανικές τράπεζες…

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Independent», χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας διοχέτευσαν με άκρα μυστικότητα, εκατομμύρια χαρτονομίσματα σε μηχανήματα ATM στα βόρεια της χώρας για να καλυφθεί η ζήτηση, σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι αποσύρουν τα χρήματά τους την επομένη της κάλπης ψηφίζοντας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.

Σύμφωνα με πηγές τραπεζών,μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας έχουν ήδη εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές στα υποκαταστήματά τους στην Σκωτία προκειμένου να διαβεβαιώσουν τους πελάτες ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στην απόσχιση.

Την ίδια ώρα, η σκωτσέζικη αστυνομία θα βρίσκεται επί ποδός την ημέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και την επομένη καθώς όπως επισημαίνουν οι βρετανικές «Independent» και «Guardian», οι αρχές φοβούνται συγκρούσεις και έκτροπα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ – BLOOMBERG: Πόσο θα υποχωρήσει η στερλίνα αν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία 

Μέχρι και 10% θα υποχωρήσει η στερλίνα σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν «ναι» στην ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Bloomberg.

Ενδεχόμενη νίκη του «ναι», θα σημάνει υποχώρηση κατά 5-10% έναντι του δολαρίου, σε ορίζοντα μήνα, σύμφωνα με το 61% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg.

Το βρετανικό νόμισμα έχει ήδη υποχωρήσει κατά 5,5% από τα υψηλά πενταετίας που σημείωσε τον Ιούλιο, στα 1,7192 δολ. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών, στα 1,6052 δολ.

“Όχι” σε ανεξάρτητη Σκοτία λένε πάνω από 100 επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων

Την αντίθεσή τους με την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας εξέφρασαν περισσότεροι από 100 επικεφαλής επιχειρήσεων στη μεγαλύτερη έως τώρα παρέμβαση της επιχειρηματικής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου στη συζήτηση για το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου εάν η Σκωτία, η οποία έχει πληθυσμό μόλις λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μια σημαντική περιοχή για τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας, θα ολοκληρώσει την ένωση της με την Αγγλία και θα εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι επικεφαλής μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η έκβαση της ιστορικού δημοψηφίσματος της 18η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις επόμενες γενιές. «Ως δημιουργοί θέσεων εργασίας, έχουμε εξετάσει προσεκτικά τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές» αναφέρουν οι επιχειρηματίες. «Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν είναι προς το επιχειρηματικό συμφέρον η ανεξαρτησία».

Η ανακοίνωση- επιστολή των επιχειρηματιών της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα για σημαντικά ζητήματα όπως το νόμισμα, οι φορολογικές ρυθμίσεις οι συντάξεις, η ένταξη στην ΕΕ και η στήριξη των εξαγωγών.

Μεταξύ των στελεχών που υπογράφουν την επιστολή παρέμβαση κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας είναι ο Άντριου Μακένζι διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton Plc, ο Ντάγκλας Φλίντ πρόεδρος της HSBC Holdings Plc, ο Σίμον Τόμσον διευθύνων σύμβουλος της Cairn Energy Plc και ο Άνγκους Κόκμπουρν προσωρινός επικεφαλής της Aggreko Plc.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Τι θα συμβεί αν η Σκωτία κερδίσει την ανεξαρτησία της;

Αν περάσει το δημοψήφισμα η Σκωτία θα γίνει ανεξάρτητη μετά από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων.  Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αφορούν, μεταξύ άλλων στα εξής:

-Ποιο θα είναι το νόμισμα της Σκωτίας;
-Θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή/και στο ΝΑΤΟ
-Θα τοποθετηθούν σύνορα μεταξύ Σκωτίας-Βρετανίας;
-Ποια θα είναι τα δικαιώματα των σκωτσέζων

 Ποια είναι τα  επιχειρήματα εναντίον της ένωσης;

Το βασικό επιχείρημα κατά της ανεξαρτησίας είναι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο. «Ενωμένοι νικάμε», είναι το μότο όσων είναι ενάντια σε μια ανεξαρτητοποίηση, με βασική ανησυχία την οικονομική αστάθεια που πιθανόν να προκληθεί.

Τι ακριβώς ζητά το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας;

Το κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας επιθυμεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει διακηρύξει με σαφήνεια πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, προτίθεται να διατηρήσει τη στερλίνα ως εθνικό νόμισμα.

Πώς προέκυψε το κίνημα;

Η Σκωτία προχώρησε στην ένωση με την Βρετανία το 1707. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα του κινήματος δεν θα δεις ιστορικά γεγονότα της τότε εποχής κάτι που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο πολιτικό “ρεύμα”.

Η Σκωτία έχει το δικό της κοινοβούλιο διατηρώντας την αυτονομία της σε πολλούς τομείς εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι σκωτσέζοι πολιτικοί έγιναν πιο ανοιχτοί στο ενδεχόμενο διαχωρισμού της Σκωτίας από την Μεγάλη Βρετανία το 2011, όταν οι ψηφοφόροι τους καταψήφισαν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών .