Α. Τσίπρας: Επίθεση σε Σαμαρά – Βενιζέλο για το ρωσικό εμπάργκο

Ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τη «καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα κρίση» στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, που όπως υποστηρίζει «βυθίζει σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς», ενώ ζήτησε η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της «από την ανόητη και ανέξοδη λογική των κυρώσεων».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από τη συνάντηση που είχε με παραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ «αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη  της  Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «δίχως την ελληνική συναίνεση, δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στην ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν άσκησε τα δικαιώματά της, προκειμένου να προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά συνέβαλε ενεργά στην προετοιμασία και επεξεργασία των κυρώσεων, αφού αυτή ξεκίνησε ενόσω είχαμε την Προεδρία της Ε.Ε».

Ο ίδιος διερωτήθηκε «αλήθεια όταν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συντελούσαν σε αυτή την ανόητη επιλογή, δεν αντιλαμβάνονταν το πιθανό στρατηγικό πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές;»

«Η στάση τους αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. ως ισότιμης χώρας με αναφαίρετο το δικαίωμα υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά ως φερέφωνο στις επιδιώξεις τρίτων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν είναι απλά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και επικίνδυνοι να τα παραχωρήσουν, χωρίς καν να αναλογιστούν τις συνέπειες», ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στην αγωνία και στον αγώνα των παραγωγών να εξασφαλίσουν ότι περισσότερο είναι εφικτό -εδώ που φτάσαμε- ως αποζημίωση, έστω και από αυτά τα ψίχουλα που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό».

Τέλος, χαρακτήρισε μείζον θέμα η Ελλάδα να διαχωρίσει τη θέση της «από την ανόητη και ανέξοδη λογική των κυρώσεων» καθώς-όπως σημείωσε- «ο οικονομικός πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι η λύση στην κρίση της Ουκρανίας», αλλά, «αντιθέτως, θα έχει πολλαπλά αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστροφικές δε για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα».