ΕΛΛΑΔΑ – ΙΑΠΩΝΙΑ 0-0 (ΤΕΛΙΚΟ) – Έτσι πάμε στους “16” – Δείτε τα σενάρια πρόκρισης

Ιαπωνία-Ελλάδα 0-0

ΖΩΝΤΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ …ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Τον βαθμό της ισοπαλίας (0-0) πήρε η Εθνική Ελλάδος (το πρώτο της “Χ” σε Μουντιάλ) κόντρα στην Ιαπωνία στο βροχερό Νατάλ της Βραζιλίας. Άτυχη στάθηκε η ομάδα του Φερνάντο Σάντος καθώς στο πρώτο ημιχρονο τραυματίστηκε ο Κώστας Μήτρογλου και αποχώρησε ενώ στο 38 αποβλήθηκε ο Κ. Κατσουράνης με 2η κίτρινη κάρτα.

Η Εθνική δεν παράτησε τον αγώνα, έτρεξε πάρα πολύ σε όλο το 90λεπτο και κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές που απείλησε να σκοράρει.

Ένα ανιαρό ματς που θα ξεχαστεί γρήγορα δίνει στην Ελλάδα έναν μόλις βαθμό και καθιστά την πρόκριση στην επόμενη φάση πολύ δύσκολη υπόθεση πλέον. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θέλει νίκη κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού για να περάσει στον επόμενο γύρο και ταυτόχρονα ήττα της Ιαπωνίας από την Κολομβία (ή ισοπαλία) στο τελευταίο ματς του Ομίλου.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Η Ελλάδα ελπίζει σε πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου μόνο με νίκη απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού και θα πάρει σίγουρα το χρυσό εισιτήριο αν η Κολομβία δεν ηττηθεί από την Ιαπωνία.

Αν η Ελλάδα νικήσει και το ίδιο κάνει η Ιαπωνία, τότε οι δύο ομάδες θα ισοβαθμήσουν στους τέσσερις βαθμούς και θα πρέπει η Εθνική να καλύψει και τη διαφορά τερμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής η Ελλάδα βρίσκεται στο -3 και η Ιαπωνία στο -1.

Για παράδειγμα αν η Ελλάδα κερδίσει την Ακτή Ελεφαντοστού με 3-0 και η Ιαπωνία με 1-0, τότε η διαφορά τερμάτων θα είναι ίδια και για τις δύο ομάδες (0), αλλά η Εθνική θα πάρει την πρόκριση λόγω καλύτερης επίθεσης.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα επικρατήσει με 3-0 και η Ιαπωνία με 2-1, τότε οι δύο ομάδες θα έχουν τους ίδιους βαθμούς, την ίδια διαφορά τερμάτων και την ίδια επίθεση. Και από την στιγμή που το παιχνίδι τους έληξε ισόπαλο, τότε το τελευταίο κριτήριο της ΦΙΦΑ είναι η… κλήρωση.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Κολομβία 6

2. Ακτή Ελεφαντοστού 3

3. Ιαπωνία 1

4. Ελλάδα 1

Δείτε πως μετέδωσε το Bank Wars το κρίσιμο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στην Ιαπωνία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας:

ΕΛΛΑΔΑ – ΙΑΠΩΝΙΑ: 0-0 ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΡ

90′: Κοντεύει το τέλος. 4 λεπτά καθυστερήσεις. 

81′: Ευκαιρία για την Ελλάδα από κορνερ. Άουτ πέρασε η κεφαλιά του Σαμαρά.

80′: ΑΛΛΑΓΗ – Μέσα ο Σαλπιγγίδης, έξω ο Κονέ. Πολλά χιλιόμετρα έτρεξε ο Π. Κονέ. Θέλει να χτυπήσει στη κόντρα τώρα ο Φ. Σάντος.

70′: Αυξάνει την πίεση στην ελληνική άμυνα η Ιαπωνία.

68′: Φοβερή ευκαιρία για την Ιαπωνία. Ο Οκούμπο στο δεύτερο δοκάρι έπειτα από ασίστ του Καγκάβα δεν κατάφερε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. 

60′: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα με τον Γκέκα να πιάνει την κεφαλιά και τον Ιάπωνα  γκολκίπερ να διώχνει! Ελλάς, Ελλάς ακούγεται απ’την κερκίδα από τους 1000 οπαδούς της Ελλάδα που είναι στο γήπεδο!

50′: Για την Ιαπωνία η πρώτη καλή φάση του 2ου ημιχρόνου.

ΗΜΙΧΡΟΝΟ: Με ισοπαλία πάει στην ανάπαυλα η Εθνική Ελλάδος. Δύσκολη αποστολή στο 2ο ημίχρονο με 10 παίκτες. Καλή εικόνα στο πρώτο μέρος, σοβαρή στην άμυνα και απειλητική μπροστά η ομάδα του Σάντος.

40′: ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ! Παρά λίγο γκολ από εξαιρετική βολίδα του Τοροσίδη έξω απ’την περιοχή. Απέκρουσε ο Καβασίμα.

38′: ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗ ΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ – Σκούρα τα πράγματα…

34′: Έξω ο Μήτρογλου που τραυματίστηκε, μέσα ο Γκέκας.

30′: Γίνεται ανιαρό και αργό το ματς όσο περνάει η ώρα με ευθύνη και της ομάδας του Σάντος που προσπαθεί να “σκοτώσει” τον ρυθμό.

26′: Πολύ καλό σουτ του Κατσουράνη μέσα από την περιοχή των Ιαπωνων. Έβγαλε ο Καβασίμα. Μεγάλη ευκαιρία!

20′: Εξαιρετικό σουτ από τον Οζάκο,η μπάλα λίγο άουτ από το αριστερό δοκάρι του Καρνέζη.

18′: Συμπληρώνεται σιγά-σιγά το πρώτο 20λεπτο, παραμένει το 0-0. Εντονη βροχή αυτή τη στιγμή στο Νατάλ.

10′: Αγώνας με γρήγορο τέμπο στα πρώτα λεπτά. Καλή ευκαιρία με τον Κονέ για την Ελλάδα που φαίνεται να ψάχνει το γκολ απόψε.

4′: Ευκαιρία για την Ελλάδα. Περνάει ψηλά άουτ το σουτ του Κώστα Μήτρογλου.

2′: Η πρώτη καλή φάση για τους Ιάπωνες από τα πόδια του Χόντα. Σώζει την Εθνική ο Καρνέζης από εφιαλτικό ξεκίνημα.

1′: ΞΕΚΙΝΑΜΕ! Στη σέντρα οι δύο ομάδες. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ!

Ή τώρα ή ποτέ – Ξενυχτάμε απόψε οι Έλληνες για το μεγάλο ματς

Εικόνα live320/53572.jpg

Το κρισιμότερό της παιχνίδι μέχρι το επόμενο δίνει η Ελλάδα στις 1.00 της Παρασκευής όπου θα αντιμετωπίσει στο Νατάλ της Βραζιλίας και το «Αρένα Ντας Ντούνιας» την Ιαπωνία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έχει άλλο στόχο εκτός από τη νίκη που θα της δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι στη Φορταλέζα.

Οι παίχτες του Σάντος ή θα κερδίσουν τους τρεις βαθμούς της νίκης για να τα δώσουν όλα στο τελευταίο παιχνίδι  κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού ή θα έρθουν ισόπαλοι – και ακόμα χειρότερα θα ηττηθούν – και έτσι θα αποχωρήσουν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΝΤΕΚΑΔΕΣ

Η ενδεκάδα της Ελλάδας

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Χολέμπας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Μανιάτης, Κατσουράνης, Κονέ, Φετφατζίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου Στον πάγκο: Τζαβέλλας, Μόρας, Τζιόλης, Καραγκούνης, Βύντρα, Γλύκος, Καπίνο, Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Γκέκας Σάμαρης, Ταχτσίδης

Ιαπωνία (Αλμπέρο Τζακερόνι): Καβασίμα, Ουτσίντα, Γιοσίντα, Κόνο, Ναγκατόμο, Γιαμαγκούτσι, Χασέμπε, Οκαζάκι, Χόντα, Οκούμπο, Οσάκο Στον πάγκο: Σακάι, Μορισίτζε, Εντό, Κιγιοτάκε, Καγκάβα, Κακιτάνι, Νισικάβα, Αογιάμα, Ινόα, Σαΐτο, Σακάι, Γκόντα

Η βαθμολογία του 3ου ομίλου αυτή την ώρα: 1. Κολομβία 6 (5-1) 2. Ακτή Ελεφαντοστού 3 (3-3) 3. Ιαπωνία 0 (1-2) 4. Ελλάδα 0 (0-3)

Ιαπωνία-Ελλάδα 0-0

Κακός ή …καλός οιωνός το επεισόδιο;

Επεισόδιο σημειώθηκε χθες στις τάξεις της Εθνικής ομάδας ανάμεσα στους Γιάννη Μανιάτη και Γιώργο Τζαβέλλα

Με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις του Μανιάτη, οι δύο παίκτες ήρθαν λέξη με λέξη σε έντονη αντιπαράθεση. Οι τόνοι ανέβηκαν, έγινε και κάποια …κίνηση και στο τέλος χρειάστηκε η παρέμβαση του Καραγκούνη και του Κονέ για να αποφευχθεί ο «εμφύλιος». Το επεισόδιο αυτό ή θα συσπειρώσει περισσότερο την ομάδα ή θα αποδειχθεί διαλυτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του sport-fm.gr ο Γιώργος Τζαβέλας στο τετ α τετ με τον Φερνάντο Σάντος και τον πρόεδρο της ΕΠΟ ζήτησε συγγνώμη για την αντίδρασή του καθώς φέρεται να είπε νωρίτερα στους συμπαίκτες του ότι υπάρχουν 22 παίκτες που κοιτούν την Εθνική και ένας τον εαυτό του.

Ο Τζόελ Αγκιλάρ από το Ελ Σαλβαδόρ θα είναι ο διαιτητής τουαγώνα της Εθνικής μας.

Μήτρογλου, Φετφατζίδης και Καραγκούνης διεκδικούν θέση στο αρχικό σχήμα. Διαβάστε τί αλλάζει σε πρόσωπα και θέσεις στο ματς με την Ιαπωνία ο Σάντος, ψάχνοντας το γκολ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Νίκη για να ξεχαστούν όλα…

Στην προπόνηση της Τρίτης ο Φερνάντο Σάντος έκανε κάτι που δεν το συνηθίζει προπαραμονή του αγώνα. Δοκίμασε διάφορα πρόσωπα με τους βασικούς στη διάρκεια του διπλού προκειμένου να τους έχει όλους «ετοιμοπόλεμους» για το καθοριστικό παιχνίδι με τους Ασιάτες. 

Κατά διαστήματα θέση στην ενδεκάδα πήραν ο Κώστας Μήτρογλου σε ρόλο φουνταριστού, ο Γιάννης Φετφατζίδης ως δεξί εξτρέμ, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Ανδρέας Σάμαρης στον άξονα. Προφανώς, ο Πορτογάλος έχει διαμορφώσει ένα πλάνο για τον καταρτισμό της ενδεκάδας και ίσως να παίζουν μία ή δύο θέσεις, στις οποίες δεν έχει καταλήξει ακόμα. Κυρίως όσον αφορά την κορυφή της επίθεσης και το δεξί άκρο της. 

Φαβορί για την επίθεση δείχνει να είναι ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος καλείται να σπάσει την γκίνια στο σκοράρισμα, θυμίζοντας τον παλιό καλό εαυτό του. Πολλές πιθανότητες έχει να ξεκινήσει σε ρόλο δεξιού εξτρέμ κόντρα στους Ιάπωνες ο Γιάννης Φετφατζίδης αντί του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Με δεδομένο ότι ο αρχηγός της Εθνικής, Γιώργος Καραγκούνης αγωνίστηκε με τους βασικούς δείχνει να υπολογίζεται περισσότερο γι’ αυτό το ματς σε σχέση με την πρεμιέρα κόντρα στην Κολομβία. 

Στην τελευταία προπόνηση στο Νατάλ, ο Φερνάντο Σάντος δεν έδειξε ενδεκάδα και οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο μπερδεμένες ομάδες για να πάρουν μέρος στο δίτερμα στο μισό γήπεδο. Η πιθανή ενδεκάδα θα είναι με τον Ορέστη Καρνέζη κάτω από τα δοκάρια, δεξιά στην άμυνα τον Βασίλη Τοροσίδη και αριστερά τον Χοσέ Χολέμπας. Οι δύο στόπερ δεν αλλάζουν, Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Κώστας Μανωλάς θα συνθέσουν το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. 

Η τριάδα στον άξονα θα αποτελείται από τους Κώστα Κατσουράνη σε ρόλο αμυντικού χαφ, αριστερός εσωτερικός μέσος ο Παναγιώτης Κονέ και δεξιός ο Γιάννης Μανιάτης. 

Αριστερά στην επίθεση θα αγωνιστεί ο Γιώργος Σαμαράς, δεξιά κατά πάσα ο Γιάννης Φετφατζίδης και στην κορυφή ο Κώστας Μήτρογλου. Σχήμα 4-3-3 θα επιλέξει και αυτή τη φορά ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος έχει ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του να επιβάλλουν το ρυθμό τους, μπλοκάροντας το παιχνίδι των Ασιατών. 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

«Με ελληνική ψυχή δεν φοβόμαστε τίποτα»!

Σωκράτης Παπασταθόπουλος 

«Βασικά τα είπαμε ήδη. Θέλουμε αύριο να γράψουμε ιστορία. Αυτό έχουμε όλοι οι παίκτες στο μυαλό μας. Έχουμε έναν αξιοσέβαστο αντίπαλο που θέλει τη νίκη όπως και εμείς. Η Ιαπωνία θα κατέβει με τον ίδιο στόχο με εμας. Θα δούμε ποιος θα παίξει. Αυτό δεν έχει σημασία. Δεν παίζει ρόλο αν θα είναι 13.000 ή 23.000 φίλαθλοι της Ιαπωνίας. Αυτά τα ματς είναι μία και έξω. Εμείς το μόνο που κοιτάμε είναι να βελτιώσουμε τα λάθη. Να δείξουμε στον κόσμο ότι το παιχνίδι το θέλουμε και είναι τελικός». 

Ερωτηθείς για το «θερμό» επεισόδιο στην προπόνηση της Εθνικής, είπε: «Το επεισόδιο Μανιάτη-Τζαβέλλα είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στις ομάδες. Εγώ το έχω ζήσει. Απλά μπλέχτηκαν δύο ονόματα που είχαν απασχολήσει τον τύπο και στο παρελθόν. Είναι κάτι μικρό που έγινε στην προπόνηση. Είναι μόνο για να γεμίζουμε τις ώρες μας. Έχουμε σημαντικό ματς. Είμαστε εδώ για να παλέψουμε για τη νίκη. όλοι θα δώσουν το 200%. Το αυριανό ματς είναι διαφορετικό από το προηγούμενο. Πρέπει να δώσουμε το 100% για να φτάσουμε στη νίκη». 

Βασίλης Τοροσίδης 

«Το παιχνίδι με την Κολομβία ήταν κακό για εμάς. Μας πείραξε ο τρόπος που δεχθήκαμε τα γκολ. Ήταν φθηνά. Δεν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει εις βάρος μας. Έχουμε ψυχή σαν παίκτες και θα το κάνουμε και αύριο. Δεν θα έλεγα ότι είναι ψυχολογικό εμπόδιο το ότι δεν σκοράρουμε εύκολα. Θέλουμε να κερδίσουμε, είτε με δικό μας γκολ είτε με αυτογκόλ. Δεν πιστεύω ότι έχουμε άγχος. Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή». 

Ερωτηθείς για το ματς με την Ιαπωνία: «Για εμάς είναι ένας τελικός και θέλουμε να πάρουμε να πάρουμε αυτό το παιχνίδι! Είμαστε επαγγελματίες. Έχουμε παίξει σε έδρες χωρίς κόσμο. Έχουμε παίξει κόντρα σε 13.000, σε 23.000 και σε 103.000. Με την ελληνική ψυχή δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εμείς μια ζωή αουτσάιντερ ήμασταν. Και οι δύο ομάδες είμαστε στην ίδια μοίρα. όποιος το θέλει περισσότερο θα το πάρει το ματς». 

Σχετικά με το επεισόδιο στην προπόνηση, σχολίασε: «Το θέμα Τζαβέλλα-Μανιάτη δεν έχει να κάνει με το θυμό μας. Εγώ το έχω δει πολλές φορές. Πολλές φορές έχει τύχει να ανταλλάξουμε κάποιες κουβέντες στο γήπεδο οι οποίες τελειώνουν μετά. Να τα ξεχάσουμε όλα». 

«Έχουμε» μια δυσκολία στο γκολ. Αύριο πρέπει να το κάνουμε. Στα παγκόσμιο κύπελλα όμως είναι διαφορετικές φουρνιές. Μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε ο λακωνικός Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Στις επάλξεις ο “Μητρογκόλ”

Δεν είναι κρυφό το ότι η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στο γκολ στα τελευταία της παιχνίδια. Από τότε δηλαδή που τραυματίστηκε ο Μήτρογλου. Ο “πιστολέρο” όμως επιλέχθηκε να είναι στην αποστολή, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σάντος τον εμπιστεύεται και τον θεωρεί πανέτοιμο. Συνεπώς με τον Γκέκα να μην έχει “άστρο” τον τελευταίο καιρό, ο Πορτογάλος τεχνικός ετοιμάζεται να δώσει στον “Μητρογκόλ” φανέλα βασικού.

Φέτφα” για φαντασία

Μια δεύτερη αλλαγή αναμένεται να είναι αυτή του Φετφατζίδη στην θέση του Σαλπιγγίδη, ο οποίος δεν έπιασε τα στάνταρ απόδοσης που τον χαρακτηρίζουν. Έτσι, ο Σάντος, φαίνεται πως θα προτιμήσει τον άσο της Τζένοα που από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας “φωνάζει” πως μπορεί να βοηθήσει την Εθνική ως βασικός. Ο νεαρός βιρτουόζος μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στην επίθεση της ομάδας με τις απρόβλεπτες ενέργειές του.

Και το πάθος του “Κάρα”

Τέλος, ο Σάντος θέλει να προσθέσει “πάθος” στην μεσαία γραμμή και ενδέχεται να χρησιμοποιήσει και τον Γιώργο Καραγκούνη. Ο αρχηγός μπορεί να δώσει το έξτρα πάθος στην μεσαία γραμμή και να παίξει με το μυαλό των Ιαπώνων. Σε αυτή την περίπτωση ο παίκτης που θα μείνει εκτός ενδεκάδας είναι ο Γιώργος Σαμαράς. Οι Κονέ και Μανιάτης ήταν εκ των κορυφαίων με την Κολομβία και δεν χάνουν την θέση τους, ενώ τα χιλιόμετρα του Κατσουράνη τον διατηρούν στο αρχικό σχήμα.

Ο διπλός ρόλος του Κονέ

Εφόσον ξεκινήσει ο Καραγκούνης από την αρχή τότε ο Κονέ θα πάει στα αριστερά της επίθεσης με εντολή να συγκλίνει και στον άξονα και να βοηθάει και στα μαρκαρίσματα τον Χολέμπας. Στον άξονα θα πάει ο Καραγκούνης για να πλαισιώσει τους Κατσουράνη και Μανιάτη.

Σάμαρης για αντί-Κατσούρ αν χρειαστεί

Στο μυαλό του Σάντος υπάρχει και ο Ανδρέας Σάμαρης, στην περίπτωση που θέλει να αλλάξει κάποια πράγματα στην μεσαία γραμμή μετατοπίζοντας ή αλλάζοντας τον Κατσουράνη. Άλλωστε για κάποιο χρονικό διάστημα, ο  Σάμαρης δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του διπλού ως αμυντικός μέσος αντί του Κατσουράνη.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Σάντος σκέφτεται να αλλάξει κάποια πράγματα στην ομάδα, αλλά όχι να προβεί και σε ριζικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομοιογένεια της ομάδας. Πιο πολύ προβληματισμένος είναι με την επίθεση της ομάδας γι’ αυτό κι εκεί θα γίνουν οι αλλαγές. Στο αμυντικό κομμάτι ο Σάντος ναι μεν διέκρινε λάθη με την Κολομβία, αλλά θεωρεί πως ήταν συγκυρίες, δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην αμυντική λειτουργία της ομάδας.