Η χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας δεκαετίας για την τουρκική λίρα

Το ισχυρότερο πλήγμα από το 2008 έχει δέχτηκε αυτή την εβδομάδα η τουρκική λίρα λόγω εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων  αλλά και των όσων διημείφθησαν σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική που πυροδότησαν αντιδράσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει 5,7% από την περασμένη Παρασκευή έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Αυτή η πτώση ξεπερνάει και τις απώλειες κατά 4,6%, που είχε στα τέλη Μαΐου.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ετοιμάζεται να αναλάβει δράση κατά του οίκου αξιολόγησης Moody’s, που εξετάζει την πιθανή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας. Τον περασμένο μήνα, οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν πλήγμα στις αγορές, καθώς σε συνέντευξή του στο Λονδίνο είχε δηλώσει ότι αν κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιουνίου, σχεδιάζει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από το 12% και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να διευρύνεται, η χώρα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες.

H τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα 0,37%, στις 4,7442 λίρες ανά δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαΐου είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό των 4,9221 δολ., γεγονός που τελικά ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε γενναία αύξηση των επιτοκίων.

SHARE