24,63% απώλειες για τις τράπεζες τον Μάρτιο

Σε «Σαρακοστιανούς» τζίρους που μετά βίας ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και σε πτωτική πορεία προς τα… 600αρια, κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγες μόνο εβδομάδες μετά το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι φήμες για νέο πακέτο βοήθειας και νέο «haircut» της Ελλάδας το 2013, που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον ίδιο τον Λουκά Παπαδήμο, επισκίασαν την αύξηση κατά 800 δις του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και οδήγησαν το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 730 μονάδες μετά από 22 συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Στην αγορά της Λεωφόρου Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 728,93 μονάδες σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 5,66%, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας απώλεσε 0,79%. Ο δείκτης ΧΑΚ των τραπεζών σημείωσε μεγάλη εβδομαδιαία κάμψη 17,6% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 225,55 μονάδες, μειωμένος κατά 1,94%.

Το χρηματιστηριακό τέλος του Μαρτίου βρήκε τον Γενικό Δείκτη αποδυναμωμένο κατά 1,97% και τον Τραπεζικό κατά 24,63%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη έχουν συρρικνωθεί στο 7,13% και 14,25% αντίστοιχα.

Οι τράπεζες με 9 στις 9 πτωτικές συνεδριάσεις συνέχισαν το αρνητικό τους σερί, χάνοντας το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής τους αξίας αποτελώντας πλέον το 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Η αναβλητικότητα που παρατηρείται στα ζητήματα ανακεφαλαιοποίησηςτους τα οποία αφορούν είτε τους όρους της διαδικασίας είτε τα αποτελέσματα χρήσης του 2011 είτε την διαγνωστική μελέτη της Blackrock, εκλαμβάνονται πλέον ως αδυναμία από την αγορά αυξάνοντας τον βαθμό αβεβαιότητας και οδηγώντας σε εκροές.Αξίζει να σημειωθεί ότι από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 40,19%.

Εντωμεταξύ πληθαίνουν οι φήμες πως όχι μόνο η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές πριν το 2020, αλλά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013 είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει και σε νέα αναδιάρθρωση χρέους και το haircut θα αφορά παλαιά, νέα ομόλογα και δάνεια, τόσο τα παλαιά που έγιναν νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου όσο και τα παλαιά δάνεια του επίσημου τομέα και τα νέα δάνεια της Τρόικας.

Το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα άφησε ανοιχτό και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στην Ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore». Ο ίδιος μάλιστα, προέβλεψε συνέχιση της ύφεσης και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μέχρι και τα μέσα του 2013, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και επισημαίνοντας ότι τα επόμενα δύο χρόνια 2013-2014 απαιτείται να μειωθούν οι Κρατικές δαπάνες κατά 12 δισ. ευρώ, παραπέμποντας όμως τις αποφάσεις για την επόμενη Κυβέρνηση.

Παράλληλα το Eurogroupαποφάσισε να αυξήσει τους πόρους του «τείχους προστασίας» κατά €800 δισ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που έχουν ήδη δοθεί για τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Επίσης αποφασίστηκε η παράλληλη λειτουργία του EFSFκαι του ESM, ενώ από τον Ιούλιο του 2012 ο μοναδικός μηχανισμός διάσωσης θα είναι ο ESM με ανώτατο όριο τα €500 δισ. Η απόφαση αυτή, δυσαρέστησε τους ευρωπαίους του Νότου, οι οποίοι επιθυμούσαν μια αύξηση κατά €940 δισ. αλλά για μια ακόμα φορά η Γερμανία ήταν αντίθετη. Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ποσό του μηχανισμού είναι πολύ μικρό για να προστατέψει την Ισπανία και την Ιταλία από μια κερδοσκοπική επίθεση και από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα έγινε η πρώτη από τις 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης που αρνείται να δεχθεί ως εγγύηση ομόλογα με εξασφαλίσεις από Χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα διάσωσης, όπως αναφέρει η Γερμανική “FrankfurterAllgemeineZeitung”. Πρακτικά, η Bundesbank από τον Μάιο δεν θα δέχεται πλέον να δανείζει Τράπεζες που της δίνουν ως “collateral” τίτλους που φέρουν εγγυήσεις από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα έχει σήμερα λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ τέτοιων τίτλων. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΚΤ την 23η Μαρτίου ότι έδωσε την εξουσιοδότηση στις 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να απορρίπτουν ομόλογα Τραπεζών εγγυημένα από Κυβερνήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση πως το ευρώ πρέπει να υποχωρήσει σε ισοτιμία ένα προς ένα έναντι του δολαρίου ώστε να ανακτήσουν την ανάπτυξή τους τα Κράτη της Περιφέρειας της Ευρωζώνης. Αυτό υποστήριξε ο γνωστός οικονομολόγος NourielRoubini μιλώντας στο CNBC, χαρακτηρίζοντας σχιζοφρενική τη συμπεριφορά των Αγορών σε αυτήν τη φάση καθώς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν στηρίζουν ή όχι τα προγράμματα λιτότητας στην Ιταλία και στην Ισπανία.