ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ: ΕΦΥΓΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Τη διαχρονικότητα του μηνύματος του αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την Ισότητα και την Ελευθερία υπογραμμίζουν στα μηνύματά τους για το θάνατο του ιστορικού νοτιοαφρικανού ηγέτη οι ξένες κυβερνήσεις.
Σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο χαρακτηρίζει τον Νέλσον Μαντέλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο του μεγάλου ηγέτη της Ν.Αφρικής.
«Αποχαιρετούμε, σήμερα, μαζί με ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, τον ήρωα που έγραψε μοναδικές σελίδες στη νεότερη ιστορίας της. Το σύμβολο των αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και ελευθερία, σε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο. Το πρότυπο της ταπεινότητας, της ανιδιοτέλειας και της ανθρωπιάς. Τον ιδεολόγο αγωνιστή ενάντια στη βία, το απαρτχάιντ και σε κάθε μορφής ρατσισμό» αναφέρει στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
«Οι Έλληνες θα τιμούμε για πάντα τη μνήμη του. Εκφράζω στην οικογένειά του και το λαό της Νοτίου Αφρικής τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου» καταλήγει το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο επαναστάτης Νέλσον Μαντέλα, σύμβολο του αγώνα ενάντια στο καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων της Νότιας Αφρικής, το φρικτό απαρτχάιντ, και ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμού, δεν ζει πια.Ο επί 27 χρόνια κρατούμενος στις φύλακες ύψιστης ασφάλειας Robin Island, του καθεστώτος του απαρτχάιντ, με τον θρυλικό τίτλο του «κρατούμενου 46664» άφησε πίσω του μια απαράμιλλη πολιτική διαδρομή, ηρωικών κοινωνικών αγώνων, γεμάτη θυσίες και ανιδιοτέλεια.

Ο ελληνικός λαός με θαυμασμό και αλληλεγγύη ακολούθησε τον αγωνιστικό βηματισμό του θρυλικού Νέλσον Μαντέλα για δεκαετίες, ταυτίστηκε με τους αγώνες του και τις ιστορικές κατακτήσεις του λαού της Ν. Αφρικής που αυτές τις μέρες θρηνεί για το χαμό του.

Ο «Μαντίμπα» μας δίδαξε πολλά. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πιο δημοκρατικών και επαναστατικών ιστορικών παραδόσεων της οικουμένης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο λαό της Νότιας Αφρικής».

Παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο αποτελεί ο Νέλσον Μαντέλα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τον θάνατο του Νοτιαφρικανού ηγέτη.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει: «Ο Νέλσον Μαντέλα, με τους αγώνες του για την ελευθερία και την κατάργηση του απαρτχάιντ, αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Ξεπερνώντας τις δυσκολίες, τις διώξεις και τα ατέλειωτα χρόνια της φυλακής, χάρη στην ακλόνητη προσήλωση στα ιδανικά του, απέδειξε ότι μέσα από την ατομική και τη συλλογική δράση υπάρχει πάντα ελπίδα και προοπτική για τους λιγότερο προνομιούχους».

«Ως ηγέτης της αντίστασης, γκρέμισε τα τείχη των φυλετικών διακρίσεων που κρατούσαν υπόδουλη την πλειοψηφία του λαού της Νότιας Αφρικής. Ως Πρόεδρος της χώρας του, με τη δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, γκρέμισε τα ψυχολογικά τείχη του μίσους που είχαν χτιστεί για να διαιρούν τον αφρικανικό λαό. Ως ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, κόμματος – μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και ως Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, άνοιξε τον δρόμο για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό και τη δημιουργία μίας νέας ταυτότητας για τη χώρα του.

Ως δραστήριο μέλος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, οραματίστηκε μία αφρικανική ήπειρο απαλλαγμένη από την κληρονομιά της αποικιοκρατίας» προσθέτει ο κ. Παπανδρέου. «Οι μάχες του για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, τη συμφιλίωση, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, ταυτίζονται με τις μάχες του Κινήματός μας. Σε μας η ευθύνη να κρατήσουμε το πνεύμα του ζωντανό» καταλήγει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε τον Μαντέλα «γίγαντα της δικαιοσύνης και άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο».«Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ανιδιοτελή του αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία», δήλωσε ο Μπαν. «Άγγιξε τόσες πολλές ζωές σε προσωπικό επίπεδο».«Ας συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση καθημερινά από το παράδειγμα του βίου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο» είπε, εκφράζοντας επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Μαντέλα.

Φωτό: Ο Ομπάμα στο κελί που φυλακίστηκε ο Νέλσον Μαντέλα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησε ποτέ». Είπε ότι ήταν ένας αρχηγός που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης.

«Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής. «Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν», είπε. «Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή ο κόσμος να γνωρίσει».

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφρε ότι η εικόνα κατά των φυλετικών διακρίσεων «έχει γράψει ιστορία, όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο». «Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο», είπε ο Ολάντ σε δήλωσή του.

«Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα» τόνισε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «ακόμα και τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή δεν κατάφεραν να σπάσουν το ηθικό του Νέλσον Μαντέλα ή να τον μετατρέψουν σε ένα φθονερό άνθρωπο. Το μήνυμα του για συμφιλίωση τελικά οδήγησε σε μια νέα, καλύτερη Νότια Αφρική».

«Το φωτεινό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική του κληρονομιά κατά της βίας σε συνδυασμό με την απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμα χρόνια» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας πως έσβησε ένα από τα δυνατότερα φώτα της εποχής μας.

«Ένα από τα μεγαλύτερα φώτα του κόσμου έσβησε. Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε ηγετική φιγούρα στην εποχή μας. Ένας θρύλος στη ζωή, τώρα και στο θάνατο – ένας πραγματικά παγκόσμιος ήρωας», είπε ο Κάμερον.

«Στη χώρα που αγάπησε, ολόκληρο το έθνος θα θρηνεί το χαμό ενός ανθρώπου που αποτέλεσε της ενσάρκωση της χάρης. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου και η καρδιά μου είναι μαζί με την οικογένειά του, το λαό της Νότιας Αφρικής αλλά και όλους τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές άλλαξαν χάρη στο κουράγιο του Νέλσον Μαντέλα» κατέληξε ο Κάμερον.

Από την πλευρά της, η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη» της για τον θάνατο του Μαντέλα. «Εργάστηκε ακούραστα για το καλό της χώρας του, και η κληρονομιά του είναι η ειρηνική Νότιος Αφρική που βλέπουμε σήμερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είπε ότι ο Μαντέλα ήταν «εξαιρετικός και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους». «Είναι εξαιρετικά λυπηρή και τραγική αυτή η είδηση» είπε, έχοντας μόλις παρακολουθήσει την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας αφιερωμένη στον Μαντέλλα όταν έμαθε τα νέα του θανάτου του. «Μόλις που είχαμε θυμηθεί πόσο εξαιρετικός ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και πόσους ανθρώπους άγγιξε με το έργο του. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένειά του».

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα για το θάνατό του και είπε πως «ήταν ένας άνθρωπος που έφερε ένα νέο φάσμα χρωμάτων στις δυνατότητες της χώρας, η οποία ήταν χωρισμένη μεταξύ του άσπρου και του μαύρου».

«Αισθανόμαστε δέος μπροστά στην ηγεσία του. Εμπνεόμαστε από την προσπάθεια και τις δεσμεύσεις του για τη συμφιλίωση. Μας έδειξε ότι είναι δυνατή η θεμελιώδης αλλαγή και πρέπει να επιδιώκεται όταν διακυβεύεται η ελευθερία και η ευημερία των ανθρώπων», είπε ο Κιμ.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Tην τελευταία του πνοή άφησε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.  Ο Νέλσον Μαντέλα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του από τη Σενεγάλη όπου και βρίσκεται, χαρακτήρισε τον Μαντέλ σαν ηρωική προσωπικότητα και πρόσθεσε ότι οι αξίες για τις οποίες πολέμισε θα ζουν αιώνια.

Ζούμα: “Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του”

Την είδηση του θανάτου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ν.Αφρικής, Τζ. Ζούμα.

“Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του”, τόνισε, φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την “ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια” που έδειχνε σε όλους.

“Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας”, συνέχισε ο Ζούμα αναφερόμενος ονομαστικά στη σύζυγό του, την Γκράσα Μασέλ, την πρώην σύζυγό του Ουίνι Μαντέλα, “τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του”.

“Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ’ όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση”, τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Ζούμα τόνισε ότι ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από την Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.

 

 

 

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

Παγκόσμιο είδωλο στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ και εθνικός ήρωας στην πατρίδα του, τη Ν. Αφρική, ο Νέλσον Μαντέλα , ο πρώτος μαύρος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας του άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή. Η εύθραυστη υγεία του τον πρόδωσε. Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας, ήταν ένας άνθρωπος που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού του ενέπνευσαν υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Αν και την τελευταία δεκαετία είχε αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή, παρέμενε εξαιρετικά δημοφιλής εντός και εκτός συνόρων.  Διάσημος για τον αγώνα του κατά του ρατσισμού, πέρασε είκοσι επτά χρόνια στη φυλακή αγωνιζόμενος ενάντια στο τελευταίο προπύργιο της λευκής παντοδυναμίας στην “μαύρη ήπειρο”, για να κάνει, μετά την απελευθέρωσή του, σκοπό της ζωής του την εθνική και φυλετική συμφιλίωση. Ελεύθερος από το 1990, ανέλαβε την προεδρικό χρίσμα από το 1994 μέχρι το 1999. Το 1993 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον τελευταίο πρόεδρο του απαρτχάιντ, Φρεντερίκ ντε Κλερκ, για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη Δημοκρατία.

Ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου το 1918 στο Τρασκέι στη Νότιο Αφρική. Γιος ενός φυλάρχου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Γιοχάνεσμπουργκ. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επεισή οι γονείς του ήθελαν παρά τη θέλησή του να τον παντρρέψουν., Το 1944, έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και εργάστηκε σκληρά για την εξάλειψη των πολιτικών του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης του για τις δραστηριότητές του, ο Μαντέλα διακήρυξε: «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών. Είναι ένα ιδανικό, το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω”…

Το 1969 η μοίρα κτύπησε δύο φορές την οικογένειά του . Χάνει τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο δυστύχημα.Το 2010 χάνει και την δισέγγονή του σε τροχαίο.  Από τότε ο Μαντέλα δραστηριοποιείται ενεργά κατά του AIDS. Κατά την 90ή επέτειο των γενεθλίων του, το 2008, έγινε ένας παγκόσμιος εορτασμός προς τιμήν του .

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε  σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις αρχές του μήνα εισήχθη στο νοκοσομείο για 24 ώρες στο πλαίσιο εξετάσεων ρουτίνας, όπως δήλωσαν τότε οι αρχές, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο πέρασε σχεδόν τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού έπειτα από εγχείρηση για αφαίρεση πέτρας από τη χοληδόχο κύστη. Εχει ιστορικό πνευμονοπάθειας από το 1988, όταν προσεβλήθη από φυματίωση στη φυλακή όπου βρισκόταν ως πολιτικός κρατούμενος. Το 2001 υπεβλήθη σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη και τον επόμενο χρόνο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε θεραπευτεί εντελώς.

Shortlink:

X Αν θέλετε κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook