Αυτή είναι η ελληνική εταιρεία – πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή

Mία εταιρεία εισαγωγής κρεάτων με έδρα τα Χανιά, κατάφερνε με παρένθετες εταιρείες – «φαντάσματα» και ξεγελούσε το κράτος ενώ ξεγλιστρούσε από τη μέγγενη των φορολογικών ελέγχων.

Εδώ και 3 χρόνια το ΣΔΟΕ Κρήτης προσπαθούσε να λύσει το “γόρδιο δεσμό” καθώς η αρχική εταιρεία είχε κλείσει, ουσιαστικά όμως συνέχισε με άλλο όνομα. Τελικά, βρέθηκαν τα στοιχεία και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας καλείται τώρα να πληρώσει, πρόστιμο – μαμούθ ύψους 51 εκατ. ευρώ!

Πώς έστησε το κόλπο

Ο μεγαλοεισαγωγέας εδώ και χρόνια εισήγαγε κρέατα από Βέλγιο, Ολλανδία και άλλες χωρες της ΕΕ και παρ’ότι έκανε ο ίδιος τις εισαγωγές, εμφάνιζε δήθεν εταιρείες της βορείου Ελλάδος για να κάνουν εκείνες τις εισαγωγές, με αποδέκτη τελικά τον Κρητικό επιχειρηματία. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Cretalive, οι τρεις εταιρείες ήταν εικονικές και εξέδιδαν τιμολόγια χωρίς να έχουν καμία άλλη (πραγματική) δραστηριότητα.

Ο εξονυχιστικός έλεγχος των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στην Κρήτη, διαπίστωσε μόνο για την 3ετία 2007-2009, περίπου 3.800 παραβάσεις, 900 περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων και άλλα αδικήματα που αφορούν τη μη έκδοση τιμολογίων και μη διατήρηση φορολογικών στοιχείων.

Το ΣΔΟΕ για τη χρήση του 2007, καταλόγισε στην εταιρεία πρόστιμα ύψους 9,3 εκ. ευρώ για το 2008 19,8 εκ. ευρώ και για το 2009 21,8 εκ. ευρώ, με τη “σούμα” να φτάνει το ασύλληπτο ποδό των 51,4 εκ. ευρώ!

Το πρόστιμο έχει ήδη καταλογιστεί ενώ ενδιαφέρον θα έχει να διακριβωθεί για τον κύκλο εργασιών της διάδοχης εταιρείας, κι αν βεβαίως εξακολουθούσε η φάμπρικα με τα εικονικά τιμολόγια και τις “μαϊμού” εταιρείες εισαγωγών.

Πηγή: iefimerida

 

Shortlink:

X Αν θέλετε κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook