2011-2017: Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα …ο Σόιμπλε μένει! – Το “ναι” στα μέτρα από τον επόμενο Πρωθυπουργό

Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Να ελπίσουμε πως όχι…

 

Πάντως, οι διαψευσθείσες από το ΔΝΤ δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Σαπέν περί απαίτησης του Ταμείου να συμφωνήσει και η ΝΔ στα νέα μέτρα για τη δεύτερη αξιολόγηση, όσο και οι αντίστοιχες δηλώσεις Σόιμπλε, φέρνουν στο νου τον Νοέμβριο του 2011…

 

…Στις 11 Νοεμβρίου 2011, Πρωθυπουργός γίνεται  ο Λουκάς Παπαδήμος, με τη στήριξη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ- Καρατζαφέρης…

 

...Ο τότε Πρόεδρος της ΝΔ, Α.Σαμαράς, ήταν και αυτός …αντιμνημονιακός και επέμενε με τα “Ζάππεια”, ότι έχει μια άλλη συνταγή με ισοδύναμα μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν για  να τερματιστεί το αδιέξοδο…

 

(Στις 12 Μαίου 2011: Την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου προέταξε κατά την παρουσίαση της πρότασής του για την έξοδο από την κρίση ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι ως επανεκκίνηση εννοεί ένα δημιουργικό σοκ. Διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει τη θέση του στο θέμα της συναίνεσης που ζητά η κυβέρνηση, ότι «συναίνεση σε λάθος πολιτική είναι έγκλημα» και αναφέρθηκε στις πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι «καλοδεχούμενες αν τις κάνουν»).

...Κατόπιν όμως ασφυκτικών πιέσεων από τους δανειστές, μέσω του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, αλλά και μετά από δήλωση της .Μέρκελ ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης εάν δεν υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναγκάστηκε να στείλει  επιστολή στις 23 Νοεμβρίου 2011 προς τους δανειστές (ΔΝΤ, ΕΕ – Κομισιόν, ΕΚΤ), δηλώνοντας αφενός τη στήριξη της Ν.Δ στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, αφετέρου δε τη δέσμευσή της για την υλοποίηση των δεσμεύσεων …

 

…Όλα κύλησαν έκτοτε …ομαλά και  ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την Πρωθυπουργία της χώρας, μετά από εκλογές,  τον Ιούνιο του 2012. 

 

…Μάρτιος 2017 – ΣΟΙΜΠΛΕ: «Οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από τη αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο». «Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει «είμαστε εναντίον», αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους»….

 

…Με τις υγείες μας!

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]