18 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες – Η πίστωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με τίτλους του EFSF

Το πράσινο φως σχετικά με την εκταμίευση των 18 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) αναμένεται να ανάψει το Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 12:00 στη Βουλή και πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος θα ενημερώσει επίσης για τις δράσεις που απορρέουν από το Δεύτερο Οικονομικό Πρόγραμμα.

Όσον αφορά την εκταμίευση των 18 δισ. το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να πιστώσει το ποσό αυτό σε λογαριασμούς που διατηρούν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πίστωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με τίτλους του EFSF.

Στο Υπουργικό θα τεθεί και το θέμα της αναλογίας με την οποία θα καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από κοινές μετοχές ή μετατρέψιμους ομολογιακούς τίτλους.

Το κυριότερο πρόβλημα, πάντως, είναι οι όροι της συμμετοχής των μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, θα αναφερθεί, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, στους όρους της σύμβασης προεγγραφής που αφορά στην ενίσχυση του κεφαλαίου των τραπεζών.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα υπογράψουν συμφωνίες προεγγραφής με το ΤΧΣ ώστε να λάβουν τα συγκεκριμένα ποσά.

Ο κ. Σαχινίδης αναμένεται να διευκρινίσει πώς θα καλυφθεί από τις τράπεζες (με μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα) η ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ.

SHARE