Τα έξι λάθη στη φορολογική δήλωση που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ

Πριν στείλετε τη φορολογική δήλωση, κάντε τον έλεγχο «έξι σημείων» που σας προτείνουμε. Τα λάθη που αναφέρονται στη συνέχεια μπορεί να σας κοστίσουν ακόμη και χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση.

1. Αποδείξεις χρειάζονται τόσο για το εισόδημα της συζύγου όσο και για το εισόδημα του συζύγου. Μπορεί στον κωδικό να βάζετε αθροιστικά το ποσό και για τους δύο συζύγους, όμως οι υπολογισμοί πρέπει να γίνου ξεχωριστά για τον καθένα. Δηλαδή, αν ο σύζυγος έχει εισόδημα 100.000 ευρώ και η σύζυγος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ, ο σύζυγος θα χρειαστεί αποδείξεις ύψους 15.000 ευρώ (δηλαδή το ανώτατο πλαφόν) και η σύζυγος 2500 ευρώ (δηλαδή το 25% του εισοδήματος. Άρα, το άθροισμα θα πρέπει να είναι 17.500 ευρώ. Αν δεν υποβληθούν οι αποδείξεις, θα προκύψει πρόστιμο 1750 ευρώ.

2. Υπολογίζουμε τα τεκμήρια. Αν είναι περισσότερα από το πραγματικό μας εισόδημα προσαρμόζουμε αποδείξεις και κάνουμε ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

3. Εμφανίζουμε την αποζημίωση απόλυσης στον κατάλληλο κωδικό
Πρέπει να αναγράψετε το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης στον κατάλληλο κωδικό που προστέθηκε φέτος καθώς μόνον έτσι μπορείτε να γλιτώσετε την πληρωμή εισφοράς αλληλεγγύης επί του ποσού της αποζημίωσης.

4. Δεν γράφουμε το ΕΚΑΣ μαζί με το ποσό της σύνταξης
Αν προσθέσετε το ποσό του ΕΚΑΣ στην κύρια σύνταξη, κινδυνεύετε να υπερβείτε τα εισοδηματικά όρια και να χάσετε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
5. Δεν δηλώνουμε μισθούς που δεν μας κατέβαλε ο εργοδότης μέσα στο 2011
Αν είστε ένας από τους 400-500.000 χιλιάδες Έλληνες στους οποίους οφείλονται μισθοί από το 2011, έχετε το δικαίωμα να μην δηλώσετε τα οφειλόμενα ποσά. Πρέπει όμως ο εργοδότης σας να σας έχει εφοδιάσει με μια βεβαίωση η οποία θα αναγράφει σε ξεχωριστή γραμμή τα εισοδήματα τα οποία δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους.

6. Δεν ξεχνάμε να δηλώσουμε αν είμαστε κάτω των 30 ή άνω των 65 ετών
Οι κάτω των 30 και οι άνω των 65, υπό προϋποθέσεις δικαιούνται αυξημένο αφορολόγητο 9000 ευρώ.