Ψηφίζουν οι Γάλλοι – Ο Μακρόν μεγάλο φαβορί για την Προεδρία

Στις κάλπες οι Γάλλοι – Ο Μακρόν μεγαλο φαβορί για την προεδρία

Σήμερα πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών και οι Γάλλοι ξεκίνησαν να ψηφίζουν για το Πρόεδρο τους για τα επόμενα πέντε χρόνια: τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν ή την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν.

Πρόκειται για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Θα είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή πολύ επιθετικών σχολίων μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, ενώ ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό των υποψηφίων των παραδοσιακών κομμάτων. Ποτέ ως τώρα οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν έχουν γνωρίσει τόσες ανατροπές.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλη τη Γαλλία και 50.000 αστυνομικοί είναι στους δρόμους, ενώ την Παρασκευή το περιεχόμενο των εσωτερικών εγγράφων υποκλάπηκαν από την ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν και δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από «κυβερνοεπίθεση».