ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 11-16 ΔΙΣ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για σεβ φοροδιαφυγη

 

Μείωση φορολογικών συντελεστών για νομικά και φυσικά πρόσωπα συζητιέται με τους εταίρους και σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταλήξει, επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος μιλώντας σε μεγάλη  εκδήλωση του ΣΕΒ και της Διανέοσις για τη φοροδιαφυγή. Στην εκδήλωση,  ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας της Ernst&Young Στέφανος Μήτσιος εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή κυμαίνεται μεταξύ 6-9% του ΑΕΠ, δηλαδή από 11-16 δισ. ευρώ. Επίσης, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασε  τις προτεραιότητες της φορολογικής αρχής.

Ο Δ.ΛΙΑΚΟΣ

Λιάκος: Συζητάμε με τους δανειστές τη μείωση των φορολογικών συντελεστώνΟ κ. Λιάκος τόνισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και ότι υπάρχει αμφιβολία αναφορικά με την μελλοντική εξέλιξη των εσόδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μεν υψηλή εισπραξιμότητα, αλλά δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη, άρα θα πρέπει να μειωθεί.

Ο υφυπουργός  επιβεβαίωσε ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί και επισήμανε ότι χρειάζεται ευρύτητα πνεύματος από την πλευρά των θεσμών αναφέροντας δυο παραδείγματα μέτρων που απορρίφθηκαν από αυτούς, που είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός για επιχειρήσεις και τα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές.
«Τα πλεονάσματα πρέπει να είναι πιο ομαλά και να βγαίνουν από την ικανότητα της οικονομίας να τα παράξει και όχι από την επιβολή νέων φόρων» υπογράμμισε

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ

Αν δηλώσουν όλο το εισόδημά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να κλείσουν, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας επισημαίνοντας την ανάγκη για μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και των εισφορών των εργαζομένων, η οποία όπως είπε μπορεί να φθάσει και τις δέκα μονάδες.

Ο κ. Φέσσας τόνισε ότι ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωθούνται στην παραοικονομία για να επιβιώσουν, οι μεγάλες καταλήγουν σε κλείσιμο, πώληση ή μετανάστευση στο εξωτερικό. Αναφερόμενος δε στις εισφορές των εργαζομένων τόνισε ότι για έναν μισθωτό που εισπράττει καθαρά 40.000 ευρώ, το κράτος εισπράττει από την επιχείρηση άλλες 60.000. «Τα κίνητρα για πλήρως δηλωμένη εργασία αμβλύνονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρότεινε εκτός από τη μείωση φόρων και εισφορών, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παντού.

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Διανέοσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε πολιτικό πρόβλημα τη φοροδιαφυγή, παρά το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις υπόσχονται την πάταξή της. Ανέφερε ακόμη ότι αν κατορθώσαμε να συλλάβουμε το ένα τρίτο της φοροδιαφυγής, το Δημόσιο θα εξασφάλιζε τα έσοδα για τα οποία γίνεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
—–Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ιχνηθέτησης των καυσίμων λέγοντας ότι οι λαθρέμποροι θα προχωρήσουν σε αδρανοποίηση των ιχνηθετών και κάνοντας λόγο για μέτρα που εξαγγέλλονται καλοπροαίρετα αλλά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα.

Σημείωσε ότι πριν ληφθουν νέα μέτρα θα πρέπει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των προηγούμενων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών που έχουν εγκατασταθεί στο 100% σχεδόν των πρατηρίων και αποστέλλουν τεράστιο όγκο στοιχείων σε κάποιες υπηρεσίες, τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται. Εκτίμησε ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στερεί από το Δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ ανέφερε ότι πολύ διαδεδομένη είναι η κλοπή καυσίμων στις αντλίες (ελλιπείς παραδόσεις) στην οποία απέδωσε και τις μειωμένες καταναλώσεις που καταγράφονται στην αγορά.

—–Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, να μην δίνονται παρατάσεις στην παραγραφή (όπως επιτάσσει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) και να θεσμοθετηθεί η θέση του γενικού εφόρου στην ΑΑΔΕ πρότεινε ο βουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

—–Να ελεγχθούν τα τρία στάδια του παρεμπορίου, δηλαδή η εισαγωγή, τα δίκτυα διακίνησης και το πεζοδρόμιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

—–Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε ότι σε 7 χρόνια έγιναν 9 αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα – καπνά. Το λαθρεμπόριο όπως είπε αποτελεί σήμερα το 20% της αγοράς και στερεί από το κράτος έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

—–Να δοθεί έμφαση στη σύλληψη της τρέχουσας φορολογητέας ύλης και λιγότερο στις υποθέσεις του παρελθόντος πρότεινε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευτύχιος Βασιλάκης.

—-Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών Λάμπρος Πάσχος ανέφερε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση υπερφορολόγησης και λαθρεμπορίου με δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή, την απασχόληση αλλά και τα δημόσια έσοδα. Όπως είπε, το ένα τρίτο της κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου που δημιουργεί απώλεια εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

—–Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι η φοροδιαφυγή δεν αφορά μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζήτησε απαλλαγή από ΦΠΑ για εταιρίες με τζίρο μέχρι 25.000 ευρώ, όπως και φορολογική αντιμετώπιση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων με την κλίμακα των μισθωτών.

 

Γ.ΠΙΤΣΙΛΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

pitsilis

1. Έλεγχοι. Ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών η προτεραιοποίηση για το έτος 2017. Φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων μας θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλ. υποθέσεις περιόδου 2012-2016.

Για φέτος σε σχέση με πέρυσι η προτεραιοποίηση γίνεται πολύ πιο έγκαιρα και γίνεται με εξειδικευμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ το 2016 πραγματοποιήθηκαν τελικά περισσότεροι έλεγχοι από όσους είχαν προβλεφθεί ενώ ακόμα πιο φιλόδοξος στόχος έχει τεθεί για το 2017, παρά τις διατάξεις της εθελοντικής αποκάλυψης, οι οποίες δεν απαγόρευσαν την κοινοποίηση οριστικών πράξεων από το Δεκέμβριο 2016 ως και τις αρχές Φεβρουαρίου 2017. «Άκουσα κάπου ότι στο ΚΕΦΟΜΕΠ το Γενάρη έγινε ένας έλεγχος. Κανονικά δε θα έπρεπε αλλά θα το ελέγξω. Έχουμε μία ένδειξη κάποιας ανταπόκρισης, πάμε κάπως καλύτερα απ’ ό, τι περιμέναμε σε αφορά την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων», σημείωσε.

Στο προσεχές διάστημα, θέτουμε σε λειτουργία την Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές –χρήστες. Ήδη, έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις.

Ευελπιστούμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζουμε να τις προσομοιώσεις εφαρμογής της σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

2. Μετεγκατάσταση Επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Το θέμα αυτό απασχολεί πολλές επιχειρήσεις και κυρίως υγιείς επιχειρήσεις. Η επεξεργασία των στοιχείων, που έχουμε στη διάθεσή μας έχει προχωρήσει σημαντικά και οι κεντρικές υπηρεσίες μας ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού Δικαίου, του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων για φορολογικούς σκοπούς και την αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους.

3. Λαθρεμπόριο. Το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τους ελέγχους των καπνικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα του 2016 είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2015, καθώς πέρυσι, σε σχέση με το 2015, ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά περίπου 40% και το ποσό βεβαίωσης αυξήθηκε κατά 125,4% (357,8 εκατομμύρια ευρώ το 2016, έναντι 158,7 μόνο εκατομμυρίων ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία).

Από τις αρχές του 2017, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου καυσίμων στο οποίο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των ελέγχων με εκτεταμένο αριθμό δειγματοληψιών, σε συνεργασία των χημικών και τελωνειακών υπηρεσιών. Περιμένουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι.

4. Καθημερινή φοροδιαφυγή. Σχεδιάζουμε ένα πανελλαδικό σύστημα επιτόπιων ελέγχων, το οποίο θα ασχολείται τόσο με την καθημερινή φοροδιαφυγή, με διαρκείς ελέγχους – στοχευμένους και μη – και ακόμα πιο εντατικούς από όσους πραγματοποιούνται σήμερα, όσο και με πιο σοβαρές υποθέσεις κυκλωμάτων φοροδιαφυγής στο εμπόριο και στις υπηρεσίες.

5. Διαφάνεια. Η φορολογική διοίκηση οφείλει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτή προς τους φορολογούμενους. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν όχι μόνο το πολύ απλό, δηλαδή τι πληρώνουν και γιατί το πληρώνουν, αλλά και το σκεπτικό των αποφάσεων, τις οποίες λαμβάνουμε.