ΤτΕ: Αμετάβλητη η ζήτηση για δάνεια προς εταιρίες και νοικοκυριά στο α΄ τρίμηνο

Το α΄ τρίμηνο του 2017, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, σημειώνει, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2017, με εξαίρεση τα μακροπρόθεσμα δάνεια, όπου αναμένεται τα κριτήρια να γίνουν κάπως περισσότερο αυστηρά.

Αμετάβλητη παρέμεινε και η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ, παρά τη μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε στα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το α΄ τρίμηνο του 2017, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2016. Τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2017.

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, το α΄ τρίμηνο του 2017.

Η αναλογία των αιτήσεων για καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια παρατηρήθηκε μικρή μείωση.