Τράπεζες: Η Ντανιελ Νουί ανατρέπει τις διοικήσεις;

 

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιελ Νουί ήρθε στην Αθήνα, έδωσε σε όλους να καταλάβουν το …ποιοί έχουν το πάνω χέρι στις αποφάσεις για την Ελλάδα και … βάζει “μπουρλότο” στις διοικήσεις των τραπεζών!

Εκτός από την ούτως ή άλλως αναμενόμενη έκκληση στους Ελληνες τραπεζίτες να εντείνουν τις προσπάθειες στο καυτό ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν όσον αφορά στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, η κ. Ντανιελ Νουί, έθεσε θέμα ακριβούς  εφαρμογής του νόμου που αφορά στην αξιολόγηση και στα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων των τραπεζών.

Ο νόμος ορίζει ότι όλα τα μέλη των ΔΣ των τραπεζών θα πρέπει να είναι τραπεζικά στελέχη και να έχουν 10ετή τραπεζική θητεία.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιχειρηματίες που συμμετέχουν τώρα στα Δ.Σ των τραπεζών, πρέπει να αποχωρήσουν. Πρόβλημα υπάρχει και με την κ.Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρο της ΕΤΕ, η οποία δεν είναι τραπεζικό στέλεχος. Βέβαια, έχει κριθεί και εγκριθεί από την DGCom και τον SSM, πριν αναλάβει, οπότε, στην περίπτωση που η αξιολόγηση θα αφορά “για το από εδώ και εμπρός”, η κ.Κατσέλη θα παραμείνει.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια , η κ.Νουί είπε ότι οι επισφάλειες στις τράπεζες της ευρωζώνης  φθάνουν τα 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108 δισ. ευρώ αφορούν τις ελληνικές τράπεζες.

Η κ.Νουί συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα και ενημερώθηκε για την πορεία των κόκκινων δανείων, την εξέλιξη της κατηγοριοποίησης τους, την οποία έχει ολοκληρώσει η Blackrock αλλά και για τα βήματα που αναμένεται να κάνει η κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την παροχή αδειών σε εταιρείες με στόχο την διαχείρηση και την πώληση των επισφαλών δανείων.

Ενημερωτικού χαρακτήρα ήταν και η συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος της παρείχε λεπτομερή αναφορά για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Μεταξύ αυτών είναι το άνοιγμα της αγοράς για την παραχώρηση της διαχείρισης όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων σε εξιδεκευμένες εταιρείες αλλά και η δυνατότητα πώλησης σε ξένα funds στην περίπτωση των επιχειρηματικών.