Το άρθρο της ΑΥΓΗΣ για τη “δύσκολη νέα σελίδα”

Το άρθρο της ΑΥΓΗΣ για τη “δύσκολη νέα σελίδα”:

“Από τη Δευτέρα, όταν το ελληνικό χρέος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, έως και την επισημοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών από τους θεσμούς μπαίνουμε σε ένα κρίσιμο διάστημα χοντρικά τεσσάρων εβδομάδων που θα κρίνει πολλά.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά ουσιαστικά οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα κρίνουν επτά χρόνια Μνημονίων, αφού, αν τηρήσουν και οι θεσμοί όλα όσα έχουν συμφωνήσει στο ζήτημα του χρέους, θα έχουμε βάσιμες ελπίδες ως κοινωνία και χώρα να μιλάμε για μια νέα σελίδα.

Κι αυτό γιατί η ρύθμιση του χρέους σημαίνει ένταξη στο QE, που με τη σειρά του οδηγεί σε ένα διαφορετικό επενδυτικό κλίμα αλλά και στη δυνατότητα να αντλείς πόρους από τις διεθνείς αγορές. Είναι η επιστροφή σε μια κανονικότητα που κόπηκε από την ένταξη στην επιτροπεία των Μνημονίων το 2010 που θα δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες συνθήκες να χτυπηθεί το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, που δεν είναι άλλο από την ανεργία.

Όμως το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι δύσκολο γιατί πρέπει να θωρακιστεί μια ολόκληρη κοινωνία με θεσμούς στέρεους, με διαφάνεια και μηχανισμούς ελέγχου σε πολλά επίπεδα.

Και βασικά να μπουν οι βάσεις ενός δομημένου κοινωνικού κράτους που θα λειτουργεί ως ασπίδα στα νοικοκυριά που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Σε όλα αυτά θα κριθεί και το σημαντικό στοίχημα της Αριστεράς.

“Η κρίση συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί” είχε πει ο Γκράμσι και η φράση ταιριάζει απόλυτα και για τα επτά χρόνια κρίσης και για την κρίσιμη καμπή που διανύουμε τώρα. Γιατί η Δεξιά στη χώρα μας, με όλες τις εκφάνσεις και τα προσωπεία που πήρε κατά διαστήματα, είναι η κύρια υπεύθυνη για την κρίση. Και η Αριστερά είναι αυτή που έχει την ευθύνη για το νέο που πρέπει να γεννηθεί.”