Τι βλέπουν για σήμερα οι χρηματιστηριακές

Κλίμα ανησυχίας αναμένεται να επικρατήσει στο ελληνικό χρηματιστήριο τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς, με πολλούς παράγοντες και επενδυτές να φοβούνται το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε σε πτωτική πορεία την Παρασκευή, λόγω του πολιτικού αδιεξόδου. Σε εβδομαδιαία βάση και σύμφωνα με στοιχεία της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο γενικός δείκτης υποχώρησε 11,3% με εμφανείς πιέσεις σε όλο το ταμπλό.

Οι απώλειες για την υψηλή κεφαλαιοποίηση (FTSE20) διαμορφώθηκαν στο 12,1% και για τη μεσαία (FTSE 40) στο 13,3%, ενώ ήταν μικρότερες για τον FTSE 80 που υποχώρησε κατά 5,7%.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο τραπεζικός κλάδος ήταν εκείνος που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 16,4%, με «βαρίδια» της Alpha Bank (-26%) και EFG Eurobank (-20,8%).

Πέραν των τραπεζών, η ΔΕΗ έχασε 23,8%, ο OTE 13,3%, ο ΟΠΑΠ 12,4% και η Coca Cola 12%. Αντιθέτως, η Τιτάν ενισχύθηκε κατά 4,8%.

«Μπροστά στην προοπτική νέων εκλογών, αναμένουμε να επικρατήσει ανησυχία την επόμενη περίοδο. Σε εταιρικό επίπεδο, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα», αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο ηΕπενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG).

«Οι επενδυτές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και στις σχετικές αβεβαιότητες και θα συνεχίσουν, πιθανότατα, να το κάνουν, με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να περνά σε δεύτερη μοίρα για την ώρα. Ένα αρνητικό άνοιγμα σήμερα, με νευρικότητα και χαμηλότερους όγκους συναλλαγών είναι το πιο πιθανό σενάριο», επισημαίνει η EFG Eurobank.