Τηλεοπτικές άδειες: Οι άνθρωποι του θεάματος υπέρ των θέσεων Ν.Παππά αλλά και με αιτήματα

Σε συνέχεια της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (ΕΤΕΚΤ-ΟΤ), του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος (ΕΤΕ).

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε με τους φορείς “το ενδεχόμενο αξιοποίησης πόρων που σήμερα είναι χαρακτηρισμένοι ως φορολογικοί αλλά δεν εισπράττονται προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ελληνική παραγωγή. Ο υπουργός Επικρατείας τοποθετήθηκε θετικά στη συγκεκριμένη προοπτική και τόνισε ότι θα εξεταστούν τρόποι υλοποίησής της”.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι ευπρόσδεκτη από τον κλάδο, προκειμένου να διασφαλιστεί επιτέλους η διαφάνεια και η δεοντολογία.

Είναι αναγκαίες οι πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της αμοιβής όλων όσοι εργάζονται στις παραγωγές, αφού σήμερα ο κανόνας είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά σίριαλ αμείβονται στην καλύτερη περίπτωση με εξάμηνη καθυστέρηση από την προβολή του κάθε επεισοδίου, που μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και σε καθυστέρηση ενός και ενάμιση χρόνου από τα γυρίσματα.

Εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο δόλιας πτώχευσης τηλεοπτικών εταιρειών, οι οποίες θα αφήσουν πίσω τους τεράστιες οφειλές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι έχουν περιληφθεί στη νομοθεσία που ψηφίστηκε όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να εξασφαλιστεί η αποτροπή τέτοιων φαινομένων και υπογράμμισε την ανάγκη να ρυθμιστούν θέματα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ασφαλιστικά, συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων κ.λπ.”

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, ο Β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΘΑ Δημήτρης Φραγκιόγλου, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ Γιάννης Σιοροβίγκας, η Α’ γενική γραμματέας της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ Μάχη Αρβανίτη, η Β’ αντιπρόεδρος του ΣΕΗ Ηρώ Μανέ και ο γενικός γραμματέας της ΕΤΕ Κώστας Σκόνδρας.