Στουρνάρας στους F. Times: Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων

«Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στην σωστή τροχιά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας των Financial Times.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται να προσθέτει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ μια δήλωση που έκανε ενώπιον όλων των δημοσιογράφων το μεσημέρι.

Το δημοσίευμα φέρει την υπογραφή της δημοσιογράφου των Financial Times στην Αθήνα κυρίας Κέριν Χόουπ.

Ραντεβού την Κυριακή

Ραντεβού την Κυριακή το πρωί ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Τα στελέχη της θέλουν να ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο κ. Στουρνάρας δήλωσε κατά την άτυπη παράδοση – παραλαβή του υπουργείου, μετά την πρωινή συνάντηση με την τρόικα, ότι δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Το αίτημα όπως ήρθε από την πλευρά του κλιμακίου και έγινε αποδεκτό.

Ορκωμοσία και συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης ακολούθησε η πρώτη συνάντηση του με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), οι οποίοι έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα.

«Τη Δευτέρα στο Eurogroup δεν θα περάσεις καλά» είπε η Τρόικα στον νέο υπουργό Οικονομικών στη συνάντηση που είχαν το πρωί. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας ότι τα στελέχη της Τρόικας το ανέφεραν χαριτολογώντας και ότι ο ίδιος τους απάντησε «το γνωρίζω». Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών που έγινε χωρίς κάμερες και μικρόφωνα το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια. Είμαι όμως αισιόδοξος, βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Είναι μακρύ και χρειάζεται υπομονή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα στελέχη του υπουργείου δεν βλέπουν την Τρόικα ως κατακτητές. Η πρωινή συνάντηση είχε ως στόχο την ενημέρωση της Τρόικας για την πορεία του προγράμματος. «Κάποια στοιχεία του προγράμματος είναι εκτός πλαισίου σε ορισμένες διαστάσεις, εντός σε άλλες», τόνισε. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Τρόικα είναι ενήμερη για τη διακήρυξη της νέας κυβέρνησης και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά και λίγα λόγια.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς, δήλωσε χαρούμενος που παραδίδει το υπουργείο σε έναν παλιό του φίλο και συγκάτοικο πριν από 30 χρόνια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ξέρετε πόσα έχουμε περάσει τα τελευταία 3 χρόνια. Εύχομαι τα επόμενα να είναι καλύτερα και επί των ημερών του κ. Στουρνάρα η χώρα να βγει από την κρίση», κατέληξε.

Πάντως, ο απερχόμενος υπουργός κ. Γ. Ζανιάς συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση-γνωριμία του κ. Στουρνάρα με την τρόικα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι δύο νέοι συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, ο κ. Π. Τσακλόγου ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο κ. Γ. Μέργος που θα διαδεχθεί σε λίγες ημέρες τον απερχόμενο γενικό γραμματέα κ. Ηλ. Πλασκοβίτη, που θα είναι επίσης παρών και ενδέχεται να ταξιδέψει και στο Eurogroup της Δευτέρας.

Αποκλίσεις

Εν τω μεταξύ, σοβαρές αποκλίσεις στην εκτέλεση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012 καταγράφονται στις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην υστέρηση των εσόδων που προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της ύφεσης.