Στην τελική ευθεία η προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Εξομαλύνονται οι συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα μετά τις ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, το κύμα εκροών που επικράτησε στο ξεκίνημα της περασμένης εβδομάδας σταδιακά εκτονώθηκε και χθες αλλά και την προηγούμενη Παρασκευή επικράτησε σχετική ηρεμία.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η ολοκλήρωση της προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά τις αντοχές του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει ολοκληρωθεί όλη η απαιτούμενη προεργασία και πλέον αναμένεται η έγκριση των συμβάσεων προεγγραφής απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να αποσταλούν στις τράπεζες και να μεταφερθούν τα κεφάλαια στις τράπεζες. «Πρόκειται για καθαρά διαδικαστικό ζήτημα και δεν υπάρχει κανένα θέμα εμπλοκής στην υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης», υπογραμμίζουν. Οπως σημειώνουν, τις επόμενες ημέρες, με στόχο το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας, θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ταμείου κ. Π. Θωμόπουλος δήλωσε ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, η Εθνική Τράπεζα θα λάβει 6,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 5 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά οι παραπάνω τράπεζες θα διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ, αντί του ELA που χρησιμοποιούν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια μεταβατική λύση μέχρι να σχηματιστεί νέα βιώσιμη κυβέρνηση. Τα κεφάλαια μεταφέρονται στις τράπεζες ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου, οι όροι των οποίων παραμένουν άγνωστοι. Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση και εκεί θα αποσαφηνιστεί αν τελικά θα δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα ή θα επικρατήσει η λογική του διοικητικού ελέγχου από τον δημόσιο τομέα.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο των καταθέσεων, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών χθες επικράτησε σχετική ηρεμία. Οπως σημειώνουν σταδιακά, η ανησυχία εκτονώνεται, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δηλώσεις, παρεμβάσεις κ.λπ. από την Ελλάδα και το εξωτερικό αρκούν για να αναζωπυρώσουν την ανησυχία.

Την προηγούμενη εβδομάδα μπαράζ δημοσιευμάτων στο εξωτερικό μετέδιδαν εικόνα πανικού και κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ένταση των δημοσιευμάτων προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία ξεκαθάρισε ότι το ευρωσύστημα στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης αντλούν ρευστότητα από δύο πηγές· το ευρωσύστημα και το ELA (Emergency Liquidity Assistance) το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών. «Εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω των επιπτώσεων του PSI, ορισμένες ελληνικές τράπεζες εξυπηρετούνται από το ELA. Μόλις η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, οι τράπεζες θα επανέλθουν στον βασικό μηχανισμό ρευστότητας του ευρωσυστήματος», τόνισε η ΕΚΤ. Παράλληλα και η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων περί «δήθεν σχεδιασμό για επιβολή ορίου στις αναλήψεις καταθέσεων και περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό». Σε συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων σε Β- της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank EFG, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.