>Σε "CCC" από "BB" υποβαθμίζει την Ελλάδα ο κινεζικός οίκος Dagong

>

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε “CCC” από “BB” προχώρησε σήμερα ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong, δίνοντας παράλληλα «αρνητικό» outlook για την ελληνική οικονομία για τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Ο οίκος σημειώνει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση της ικανότητας της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της και την αδυναμία να επιτύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον, ενώ παράλληλα προειδοποιεί και για βραχυπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μακρά και επώδυνη διαδικασία αλλαγής της δομής της οικονομίας της» αναφέρει ο οίκος, θεωρεί απίθανη την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και σημειώνει ότι η πτώση της εγχώριας κατανάλωσης θα οδηγήσει φέτος σε ύφεση 3,6%, καθιστώντας το 2011 το τρίτο διαδοχικό έτος συρρίκνωσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει σε ανάπτυξη μέχρι το 2013.

Η Dagong σημειώνει ακόμα ότι καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερής η επίτευξη των μέχρι πρότινος στόχων για περικοπές δαπανών και χαρακτηρίζει «ακόμη πιο απίθανη» την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων.

Ο οίκος δεν αναμένει σύντομα σταθεροποίηση του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος το 2010 διαμορφώθηκε σε 142,8% και αναμένεται να κορυφωθεί το 2015 στο 163%, για να υποχωρήσει ελαφρά στη συνέχεια, στο 151,3%, το 2020.

Η Dagong εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο θα είναι επιτυχές το «στήσιμο» ενός νέου «πακέτου» στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και αν τελικά θα εφαρμοστεί επιτυχώς. Εκφράζει επίσης σκεπτικισμό για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.