>Σε "τσεκ απ" από σήμερα οι τράπεζες

>
Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν από σήμερα οι τράπεζες, δεχόμενες επισκέψεις του τεχνικού κλιμακίου που θα βρίσκεται στη χώρα μας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο θα έχουν πλέον οι τρεις υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι της.

Στις συναντήσεις με τις τράπεζες που ξεκινούν σήμερα και οι οποίες δεν είναι σε επίπεδο διοικήσεων, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα ζητήσει ενημέρωση εφ΄όλης της ύλης με αιχμή την πορεία απεξάρτησης των τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Πληροφορίες από τον τραπεζικό χώρο αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχέδιά τους για τη σταδιακή μείωση του δανεισμού τους από την ΕΚΤ με τη χρήση εναλλακτικών πηγών άντλησης ρευστότητας. Ωστόσο, η διαδικασία της υποβολής των σχεδίων δεν θα ολοκληρωθεί παρά στα τέλη Μαίου όταν βάσει μνημονίου, η ΤτΕ θα πρέπει να τα αποστείλει προς έγκριση στην ΕΚΤ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα τέλη του μήνα, τα πλάνα απεξάρτησης των τραπεζών θα «πηγαινοέρχονται» μεταξύ τραπεζών και ΤτΕ, με την τελευταία να παρεμβαίνει «διορθωτικά» σε περίπτωση που τα κρίνει πολύ φιλόδοξα ή αντιθέτως ελλιπή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σχέδια των τραπεζών δεν περιλαμβάνουν ούτε ποσοτικούς στόχους για τη μείωση του δανεισμού τους από την ΕΚΤ, ούτε αναφέρονται σε πωλήσεις συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των ισολογισμών.

Στις αρχές του 2011 το ποσό που είχαν δανειστεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 95 δισ. ευρώ από 98 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 και αυτή τη στιγμή έχει υποχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οριακά κάτω από τα 90 δισ. ευρώ. Αν και όπως προαναφέρθηκε ποσοτικός στόχος για το ύψος της εξάρτησης από τη ρευστότητα της ΕΚΤ δεν έχει τεθεί από την ίδια, πληροφορίες αναφέρουν ότι «επιθυμία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών να έχει συντελεσθεί μέχρι το 2013.

Σημειώνεται ότι επιβαρυντικά στα σχέδια των τραπεζών για την απεξάρτησή τους από την ΕΚΤ λειτουργεί η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των εγχώριων καταθέσεων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανακοπή της πτωτικής τάσης όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2012.