>Σε επίπεδα ρεκόρ τα 31- 32 δις ευρώ θα φθάσουν τα προβληματικά δάνεια στις τράπεζες

>

Στο δυσθεώρητο ύψος των 31 με 32 δις ευρώ ή 12% επί του συνόλου των δανείων θα φθάσουν τα προβληματικά δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα στους επόμενους 15 μήνες που αποτελεί ρεκόρ για το σύστημα.
Τα σωρευμένα προβληματικά δάνεια που θα φθάσουν τα 31 με 32 δις ευρώ αποδεικνύουν ότι η κρίση για τις τράπεζες δεν έχει περάσει.
Το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά όπως και το 2012 καθώς ως γνωστό τα επισφαλή δάνεια κορυφώνουν με ένα ετεροχρονισμό φάσης από την πραγματική οικονομία περίπου 2 με 3 τρίμηνα.
Ωστόσο όπως έχει τονιστεί οι ελληνικές τράπεζες το 2010 θα διενεργήσουν 6,2 δις ευρώ προβλέψεις ενώ ίσως θα χρειαζόταν να φθάσουν τα 10 δις ευρώ ώστε να καλύψουν πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο.

Συνολικά το NPLs δηλαδή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στον κλάδο θα διαμορφωθεί στο 10,2% το 2010 που αντιστοιχεί σε 26 δις ευρώ προβληματικά δάνεια.
Συγκρίνοντας τις ελληνικές τράπεζες και τις Γαλλικές μέσω της Emporiki και Geniki bank προκύπτει μια μεγάλη έως τεράστια διαφορά στην πολιτική προβλέψεων.
Δρώντας όλοι στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον η Emporiki με βάση το 9μηνο έχει διενεργήσει προβλέψεις 826 εκατ ευρώ. Η Geniki bank έχει διενεργήσει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 8,6% των δανείων της ή 312 εκατ ευρώ.
Αντιθέτως οι ελληνικές τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 1% των δανείων.
Αν οι ελληνικές τράπεζες αποφάσιζαν να ακολουθήσουν την τακτική των Γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα μέσω των θυγατρικών τους τότε η μεν Εθνική από 650 εκατ θα έπρεπε να εμφανίζει προβλέψεις 1,2 δις ευρώ η Eurobank 1 δις ευρώ η Alpha bank 1 δις ευρώ από 860 με 870 εκατ που θα εμφανίσει.
Υπάρχουν τράπεζες που δεν είναι βέβαιο ότι αποτυπώνουν την πραγματική διάσταση των προβλημάτων.
Δεν είναι μόνο η πολιτική αναχρηματοδοτήσεων που φθάνει τα 5 με 6 δις ευρώ αλλά οι γενικότερες τακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες ωραιοποιώντας πολλά προβληματικά δάνεια μη παραβαίνοντας όμως το νόμο.
Πάντως φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι άλλα τα μέτρα και σταθμά των ξένων τραπεζών στην πολιτική προβλέψεων και άλλα των ελληνικών τραπεζών.