Σενάρια α λα Αργεντινή στις φαρμακευτικές

Σχέδια έκτακτης ανάγκης ώστε να μην ξεμείνει η ελληνική αγορά από φάρμακα σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, επεξεργάζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτό επικαιροποιούν τα επιχειρησιακά σενάρια που είχαν μελετηθεί και τεθεί σε εφαρμογή το 2002, όταν η Αργεντινή πτώχευσε με αποτέλεσμα να σημάνει υγειονομικός συναγερμός για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Τότε κάποιες εταιρείες είχαν συμφωνήσει στη συνέχιση της φαρμακευτικής κάλυψης των ασθενών χωρίς την απαίτηση αποπληρωμής.
Σε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters της περασμένης Παρασκευής γινόταν γνωστό ότι ήδη έχουν βγει από τα συρτάρια σχέδια αντιμετώπισης μιας αντίστοιχης κρίσης στην Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές Αρχές και τις πολυεθνικές να βρίσκονται σε εγρήγορση.
Σύμφωνα με το Reuters, οι πρωτοβουλίες αυτές δεν αποτελούν πανάκεια καθώς ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας κρίνει μεν ως κρίσιμο ζήτημα την κάλυψη των ασθενών, όμως εξίσου σημαντική είναι και η διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων της.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) υπό συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας έχει ήδη χαράξει πολιτική και πηγές του υπογραμμίζουν ότι «πάνω απ’ όλα είναι ο ασθενής» αναγνωρίζοντας ότι το φάρμακο είναι μείζον κοινωνικό αγαθό.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το πλάνο έκτακτης ανάγκης που ξεδίπλωσαν προχθές στα «ΝΕΑ» στελέχη μεγάλων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών.
Οπως έλεγαν, η επάρκεια φαρμακευτικών σκευασμάτων και συνεπώς η εκ προοιμίου τροφοδοσία είναι το άλφα στον σχεδιασμό της έκτακτης φαρμακευτικής υποστήριξης.
Μάλιστα, εξετάζεται ακόμη και το σενάριο της έλλειψης καυσίμων, που προϋποθέτει ότι οι εταιρείες έχουν ήδη κάνει σχέδια επί χάρτου για να δώσουν λύση στην διανομή των φαρμάκων. Στελέχη φαρμακευτικών διευκρινίζουν ότι δίνεται προτεραιότητα στα σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή ασθενειών όπως π.χ. τα αντικαρκινικά φάρμακα