Σήμερα Eurogroup “πυξίδα” – Μέρκελ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ αποφασίζουν την Τετάρτη

Αποτέλεσμα εικόνας για μερκελ, γιουνκερ λαγκαρντ

Οι τύχες του ελληνικού προγράμματος θα κριθούν την Τετάρτη στο Βερολίνο στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ, της διευθύντριας του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ.Γιούνκερ, απουσία της Ελλάδας.

Το μόνο που αναμένεται από το σημερινό Eurogroup είναι ένα θετικό σήμα που θα αναφέρεται σε “πρόοδο” των διαπραγματεύσεων.

Αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία επί της αρχής σε σχέση με τις βασικές παραμέτρους της δεύτερης αξιολόγησης,  τότε το κουαρτέτο θα επιτρέψει  στην Αθήνα  για την εξειδίκευση των συμφωνηθέντων.

Θεωρητικά εάν αποφασιστεί σήμερα η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα η αξιολόγηση θα μπορούσε να συμφωνηθεί τόσο σε τεχνικό επίπεδο (θεσμοί-κυβέρνηση) όσο και πολιτικό επίπεδο, στη συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ής Μαρτίου. Αλλά ακόμη κι αν η τελική απόφαση ληφθεί στο Εurogroup της 7 Απριλίου, πάλι προλαβαίνει η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 27 Απριλίου.

Οι δανειστές πάντως, επιμένουν ότι η ελληνική  κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί στην υιοθέτηση από τώρα προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Εμφανίζονται πάντως πρόθυμοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο το πακέτο των μέτρων να σπάσει στα δύο, με την εφαρμογή να φέρνει σε πρώτο πλάνο το αφορολόγητο το 2019 και σε δεύτερο, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2020.

Η κυβέρνηση θέλει να μετριάσει τις υποχωρήσεις σε σχέση με τα μέτρα που ζητούνται, αλλά να εξασφαλίσει και ανταλλάγματα, που θα έχουν σχέση με “κοινωνικό πακέτο” μέτρων, εφόσον επιτύχει τους στόχους που θα τεθούν.

Όσον αφορά στο χρέος, απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί και οι όποιες συζητήσεις ή αναφορές, αναμένεται να παραπεμφθούν προς εφαρμογή μετά το 2018.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ  δε θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε αυτή τη φάση, αλλά θα αφήσει μια πόρτα ανοιχτή, ώστε, όταν και εφόσον οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο άλλωστε, έχει ήδη κάνει στην τελευταία έκθεσή του προτάσεις για το χρέος:  Συγκεκριμένα έχει πει ότι πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος χάριτος μέχρι το 2040 και συγκεκριμένα από 6 έως 20 χρόνια για τα διάφορα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM, EFSF και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Έχει προτείνει επίσης η αποπληρωμή τους να γίνει μέχρι το 2070, να αναβληθεί η καταβολή των τόκων μέχρι το 2040, να κεφαλαιοποιηθούν αυτοί οι τόκοι και να κλειδωθούν τα επιτόκια στο 1,5% για περίπου 30 χρόνια.

Αυτή είναι μια πρόταση που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το κούρεμα και αυτό γιατί, όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθωρισμός διαχρονικά, τόσο το ονομαστικό ΑΕΠ είναι υψηλότερο και επομένως μπορεί να υπερκαλύπτει την αποπληρωμή των τόκων που σήμερα είναι στο 1-1,5%.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ…

 

1.Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΟΙΜΠΛΕ

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει. «Δεν διατύπωσα ποτέ απειλές (περί Grexit)», πρόσθεσε.

«Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Εάν δεν το κάνει, τότε θα υπάρξουν προβλήματα», συνέχισε, ωστόσο συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε επίσης ότι αναμένει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

2.Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΖΕΡ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο πρόεδρος του EuroWorking Group (EWG), Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα τονίζει ότι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα Εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ο ίδιος προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, απορρίπτει τα σενάρια Grexit, αλλά τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ», ενόψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.

 

https://www.bankwars.gr/%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-eu/