Ρόμπερτ Ζέλικ (πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας): «Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο»

Η βοήθεια, ύψους 130 δισ. ευρώ, προς την Αθήνα απλά βοηθάει την Ελλάδα να «αγοράσει χρόνο», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε (τι θα γίνει), εξαρτάται εν μέρει και από το σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβούν οι Έλληνες» είπε.

Ο Ρ.Ζέλικ δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε την Ελλάδα ως μεμονωμένη περίπτωση», αλλά τόνισε ότι «τα βασικά στοιχεία (της πολιτικής της ΕΕ) θα είναι επιτυχημένα για κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η διάσωση δεν θα χρειαστεί στην περίπτωση των δύο αυτών χωρών ή στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

«Η κατάσταση κάθε χώρας είναι διαφορετική και υπάρχουν τρία αλληλένδετα προβλήματα. Για κάποιες χώρες είναι το ύψος του χρέους, για άλλες είναι ο αντίκτυπος στο τραπεζικό σύστημα, ενώ για άλλες η ανταγωνιστικότητά τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονται χρόνο να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις των κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Ευρώπη καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση» τόνισε ο Ζέλικ.

Προωθεί τις ΗΠΑ για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ο Ρ.Ζέλικ, ο οποίος εγκαταλείπει τη θέση του τον Ιούνιο, αναφέρθηκε και στη διαδοχή. Αν και ορισμένα κράτη επιθυμούν να μην αναλάβει την προεδρία Αμερικανός πολίτης, ο Ρ.Ζέλικ είπε ότι Αμερικανοί δεν διαθέτουν υψηλόβαθμες θέσεις στα Ηνωμένα Έθνη, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Ζέλικ είπε ότι εάν βρεθεί ο κατάλληλος Αμερικανός υποψήφιος, τότε η επιλογή του θα ήταν καλή τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Παγκόσμια Τράπεζα. «Θέλω οι ΗΠΑ να αισθάνονται ένα αίσθημα ευθύνης προς το διεθνές σύστημα» είπε.

Μέχρι στιγμής δύο έχουν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι από τις ΗΠΑ: η Χίλαρι Κλίντον και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι η Χ.Κλίντον δεν θα αναλάβει τη θέση.