Ρομπάι: Η Κύπρος θα έχει την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών στην προεδρία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέφρασε τη στήριξή του στη Λευκωσία, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο. Ο Ρομπάι επισήμανε ότι αναμένει από όλες τις χώρες της περιοχής να συνεισφέρουν, ώστε να υπάρξει καλό κλίμα, και ζήτησε αυτοσυγκράτηση και συνεργασία. Επιπλέον, καλωσόρισε τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει αποφασιστικά πολιτικές που θα διασφαλίζουν την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης.

Επειτα από πρόγευμα εργασίας με τον κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ρομπάι διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυπριακή Προεδρία, η οποία όπως ανέφερε, αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχει την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών και τόνισε ότι αναμένει από όλες τις χώρες της περιοχής να συνεισφέρουν, ώστε να υπάρξει καλό κλίμα τους επόμενους έξι μήνες.

Είναι η στιγμή, τόνισε ο κ. Ρομπάι, για αυτοσυγκράτηση και συνεργασία και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία μπορεί να στηρίζεται σε αυτόν.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η Λευκωσία θα καταβάλλει το άπαν των δυνάμεών της για προώθηση των θεμάτων, που αφορούν την ανάπτυξη.

Βασικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών ήταν το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, με τον κ. Ρομπάι συμφώνησαν ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτήν τη στιγμή, είναι να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές οι πολιτικές της.

Είπε επίσης ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι έδωσε τις αναγκαίες εξηγήσεις και πως τόνισε στο συνομιλητή του ότι η βασική ανάγκη είναι η στήριξη των τραπεζών και όχι η οικονομία γενικότερα.