Π. Ρουμελιώτης: Το ΔΝΤ έχει δίκιο – Αποτυχία στο Eurogroup θα σημαίνει αποτυχία της Ευρώπης

Aπόλυτα ορθή χαρακτήρισε τη θέση του ΔΝΤ ότι όποια μέτρα και να ληφθούν για την Ελλάδα, δεν θα αποδώσουν εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της Attica Bank και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι τυχόν αποτυχία στο Eurogroup στις 15/6 θα είναι αποτυχία της Ευρώπης να προστατεύσει την Ευρωζώνης.


«Υπάρχει ακόμη μία ευκαιρία να καταλήξει θετικά η διαπραγμάτευση με τρόπο που να περιλαμβάνει τόσο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για τη διευθέτηση του χρέους.

Μια  αποτυχία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν θα είναι αποτυχία της Ελλάδας, αλλά αποτυχία της Ευρώπης να προστατέψει την ίδια την Ευρωζώνη και να δώσει ώθηση και να προωθήσει ρεαλιστικούς κανόνες για την λειτουργία της.

Ελπίζω ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν θα αποτελέσουν τη βάση για μία ουσιαστικότερη συζήτηση κυρίως μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, ώστε να καταλήξουμε σε μία κοινή συμφωνία» υποστήριξε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Ρουμελιώτης.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Attica Bank, «το ΔΝΤ έχει απόλυτα δίκιο να επιμένει μέχρι τέλους ότι όποια μέτρα και να ληφθούν, χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν θα αποδώσουν και δεν θα επαναφέ

«Το Ταμείο έχει διδαχθεί από την κρίση στην Αργεντινή, ως προς την χρηματοδότηση μίας χώρας με υπερβολικά υψηλό χρέος ότι είναι προϋπόθεση το χρέος να ρυθμιστεί σε τέτοια επίπεδα που να μπορεί η χρηματοδότηση του Ταμείου να «πιάσει τόπο». Αυτό το μάθημα δυστυχώς δεν το έλαβε υπόψη το Μάιο του 2010 όταν εγκρίθηκε το πρώτο Μνημόνιο. Οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί πίεσαν να μην δοθεί ελάφρυνση. Δεν μπορεί όμως να επαναλάβει αυτό το λάθος.

Είναι έντονη η κριτική πολλών που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Thomsen και στη Lagarde για συμφωνία χωρίς να ρυθμιστεί το χρέος, αυτό μας βοηθάει» υποστήριξε ο κ.Ρουμελιώτης, επισημαίνοντας ότι όταν το ΔΝΤ αναφέρεται σε ελάφρυνση χρέους, τονίζει παράλληλα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση, ώστε να δίνεται η απαραίτητη «ανάσα» στην οικονομία για να αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς.

«Μας ευνοούν και ως προς τα λιγότερα μέτρα λιτότητας. Υπάρχει και τρίτη δίκαια θέση του Ταμείου που ευνοεί την Ελλάδα. Η θέση ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επιστροφή της χώρας στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει υγιώς το χρέος της» υπογράμμισε ο κ.Ρουμελιώτης, τονίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι δεν έχουν απάντηση, στέκονται στη γραφειοκρατική απόφαση του Μαΐου του 2016 που περιορίζει το χώρο στον οποίο θα μπορούσε να κινηθεί μία ρύθμιση χρέους, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό».

«Κυρίως οι Γερμανοί θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Επικαλούνται λόγους πολιτικούς, όπως την ανάγκη να περάσει από την γερμανική Βουλή μία ρύθμιση χρέους. Ααυτό όμως δεν ισχύει, όπως έχει γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, αν και ο Schaeuble δεν το δέχεται.

Επιδίωξή του είναι να αποτρέψει μία ρύθμιση τώρα, μεταθέτοντάς την για μετά τις γερμανικές εκλογές, προφανώς για να έχει εκλογικά οφέλη, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο Gabriel που έχει αντίθετες θέσεις. Εκεί είναι το πολιτικό παιχνίδι που θα παιχτεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και το συμφέρον της Ευρωζώνης, για να βοηθηθεί η Ελλάδα να μπει οριστικά σε μία τροχιά ανάκαμψης και να επιτρέψει μετά από επτά χρόνια ύφεσης στον ελληνικό λαό να δει καλύτερες ημέρες» είπε ο κ.Ρουμελιώτης.