Π. Μπουσμπουρέλης: Αμερικανοί: Δεν φεύγετε από το ευρώ και θα λάβετε κεφάλαια αν…

Την ώρα που αρχίζουν να διαφαίνονται περιθώρια ελαστικότητας σε σχέση με το μείγμα του μνημονίου από την πλευρά τουλάχιστον του Ολάντ, δυο κορυφαίοι αμερικανικοί φορείς προβλέπουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με νέο επενδυτικό  πακέτο ενίσχυσης, ενώ ο ένας από αυτούς πιθανολογεί ότι μια νίκη Τσίπρα θα οδηγήσει την χώρα σε κατάσταση-Μοντενέγκρο, δηλαδή να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευρω-χρηματοδότηση καμίας μορφής.

Αυτά αναφέρει το Peterson Institute for International Economics με γενικό τίτλο Endgame in Greece: Don’ t Look for an Imminent “Grexit”. To πρώτο σενάριο λοιπόν μιλά για οριακές αλλαγές στο πρόγραμμα του ΔΝΤ που θα συνοδεύεται με επενδυτικό πρόγραμμα τύπου αμερικάνικου TARP, αντίστοιχο με αυτό που ακολούθησε η αμερικάνικη οικονομία. Το δεύτερο έχει να κάνει με μια διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον πάρει τις εκλογές, που αν δεν δεχτεί να ακολουθήσει την συνταγή των μέτρων μπορεί να κρατικοποιήσει ακόμα και ιδιωτικές περιουσίες για να καλύψει τις κρατικές ανάγκες, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας  είναι κομμουνιστής, όπως αναφέρει η αμερικανική πλευρά.

Ο Jim O Neil  της Goldman Sachs περιμένει και αυτός ένα επενδυτικό πακέτο για την χώρα εφόσον οι ψηφοφόροι αποδεχτούν τις προϋποθέσεις παραμονής τους στο ευρώ, που έμμεσα πλην σαφώς συνδέει με το μνημόνιο. Σημειώνει δε ότι το ελληνικό θέμα είναι το νούμερο 1 ζήτημα και τα σενάρια για παραμονή ή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ δίνουν και παίρνουν.

Είναι προφανές ότι η υπόθεση του μνημονίου πρέπει να έχει διορθωτικές κινήσεις, κυρίως όμως με επενδυτικά πακέτα κατευθείαν από την ευρωπαϊκή ένωση με κοινοτικά κονδύλια που θα κατευθυνθούν σε κινήσεις με εγγυήσεις κεφαλαίων από την Ευρωζώνη. Τα κεφάλαια του μνημονίου είναι πάρα πολλά και δεν μπαίνουν σε επενδύσεις αλλά και τομείς που θα λύσουν προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αδιέξοδα των ασφαλιστικών ταμείων σκάνε τώρα πάνω στις προμήθειες φαρμάκων.

Επενδύσεις δεν μπορούν να γίνουν στην χώρα από τον ιδιωτικό τομέα και από πουθενά ανά τον κόσμο με την ελληνική οικονομία στην εντατική. Τα κεφάλαια πρέπει να μπουν από την Ευρώπη στοχευμένα και ας εξυπηρετήσουν τα  όποια ευρωπαϊκά συμφέροντα, για να γυρίσει η ελληνική οικονομία και να μπορεί να αποπληρώσει.

Ο φόβος πάντως για διάχυση της ελληνικής κρίσης στην Ευρώπη εκφράζεται από όλους και κυρίως στον τομέα διαρροής καταθέσεων από τις τράπεζες.

Πηγή:www.capital.gr