ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Σε κλοιό η Ελλάδα – Τι ετοιμάζουν Αυστρία, ΝΑΤΟ, Κομισιόν και Σκόπια

(upd)Εξελίξεις στο προσφυγικό, που ξεπερνούν κατά πολύ τις  μέχρι σήμερα  ελληνικές θέσεις, άρχισαν να δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή…

Στρατό και αστυνομία στέλενει η Αυστρία στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να απαντήσει σε Μέρκελ, Ερντογάν και Νταβούτογλου για το πως θα “βοηθήσει” στο Αιγαίο και τα Σκόπια ετοιμάζουν δεύτερο φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

 

ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Αυστρία θα στείλει στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για να βοηθήσουν στην ανακοπή της προσφυγικής ροής ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά από την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ομόλογο του της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε ότι ο περιορισμός που έθεσε η αυστριακή κυβέρνηση για τον αριθμό των προσφύγων τους οποίους θα δεχθεί το 2016 στη χώρα, που δεν θα είναι μεγαλύτερος από 37.500 πρόσφυγες, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στα δυτικά Βαλκάνια και απαιτείται η αρωγή όλων των χωρών για να ανακοπεί η εισροή προσφύγων.

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ υπογράμμισε, ότι ο στόχος είναι να ανακοπεί η ροή των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και για αυτό το λόγο τόνισε χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση και συντονισμένες προσπάθειες με τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι εάν η Αυστρία ή κάποια χώρα στην αποκαλούμενη βαλκανική οδό κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες το ίδιο θα πράξει και η Σερβία.

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι ″οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μείνουν στη Σερβία″ και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συνεχής ενημέρωση μεταξύ των χωρών που διασχίζουν οι πρόσφυγες για να μην δημιουργούνται τετελεσμένα και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας εξέφρασε την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και να μην μετατεθεί ένα δύσκολο πρόβλημα στις χώρες των Βαλκανίων.

ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ; 

Μέρκελ, Ερντογάν και Νταβούτογλου αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του στο προσφυγικό, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των προσφύγων.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η εμπλοκή θα σημαίνει την περιφρούρηση των τουρκικών παραλίων, εάν θα «αγγίζει» τα ελληνικά παράλια και εάν θα ενισχυθούν οι τουρκικές δυνάμεις στα συριακά σύνορα. Μένει επίσης να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Frontex, που ήταν και η ευρωπαϊκή λύση που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Για το θέμα μάλιστα, όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ήδη υπήρξε επικοινωνία Μέρκελ-Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε η Άγγελα Μέρκελ στην Τουρκία.Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Η Όλγα Γεροβασίλη είπε, επίσης, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς στις Βρυξέλλες είπε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τις δηλώσεις που έγιναν αλλά είναι θέμα του ΝΑΤΟ να πάρει τις αποφάσεις. Ως Κομισιόν αρκέστηκε να πει ότι χαιρετίζονται όλες οι προσπάθειες να ελεγχθεί το πρόβλημα και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Τουρκία με την Ελλάδα να είναι «παράδεισος διακινητών».

Το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει. Ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτεμπεργκ, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα εξετάσει σοβαρά την γερμανο – τουρκική πρόταση». Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν ότι αυτή μπορεί να αφορά, εποπτεία της περιοχής με ιπτάμενα ραντάρ και παροχή πλωτών μέσων για ενέργειες στην περιοχή.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΦΡΑΧΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Η δεύτερη σειρά φράχτη που τοποθετεί ο στρατός της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα θα εμποδίσει ακόμη περισσότερο τις παράνομες διελεύσεις οικονομικών μεταναστών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επισκέφθηκε το τμήμα της ουδέτερης ζώνης ΠΓΔΜ – Ελλάδας από τη μεριά της Γευγελής και επιθεώρησε τις εργασίες ανέγερσης του νέου φράχτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο στρατός της ΠΓΔΜ άρχισε να τοποθετεί δεύτερη σειρά φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης. Ο νέος φράχτης, το μήκος του οποίου θα φθάνει τα 37 χλμ. βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από τον πρώτο.

Ο κ.Ιβάνοφ είπε ότι από την τοποθέτηση του πρώτου φράχτη, τον περασμένο Νοέμβριο, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν 33.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

(

Τις πιέσεις της προς την Ελλάδα εντείνει η Κομισιόν, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ε.Ε. κάλεσε τη χώρα μας να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο μίας καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.
Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται “σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου”, η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πολλές ενέργειες σχετικά με το μεταναστευτικό έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αλλά η πρόοδος επιτυγχάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ενημέρωνε την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βάση αποτυπωμάτων μόλις κατά 8%, ποσοστό που έφτασε το 78% τον Ιανουάριο και πρέπει να γίνει 100%, επισημαίνεται επίσης. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία ήταν 36% και 87% αντίστοιχα.

Οι μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ θα προστατεύονται εφόσον το δικαιούνται, αλλά δεν εναπόκειται σε αυτούς η απόφαση για το πού θα εγκατασταθούν, δηλαδή σε ποια από τα κράτη – μέλη. Αντίθετα, σημειώνεται στην έκθεση, οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου θα επαναπατρίζονται.

Επισημαίνεται ακόμα, η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, το οποίο πρέπει «επειγόντως» να τρέξει, καθώς μόλις για 497 πρόσφυγες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Τα κράτη – μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», αναφέρει το κείμενο.