ΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ; ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ; – Η κυβέρνηση, ο Στουρνάρας και το δίδυμο Σόιμπλε-Τόμσεν

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ!  Δυστυχώς, όλα εξελίσσονται, με ελάχιστες αλλαγές, όπως τον Σεπτέμβριο του 2012! Τι θα γίνει τελικά στις 15 Ιουνίου; Θα πάρουμε λύση “πακέτο” ή μόνο δόση (σ.σ. για να πληρώσουμε τους δανειστές τον Ιούλιο) και θα παραπεμφθούν όλα τα άλλα για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, με μία…καλή υπόσχεση για ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος και για το QE; Κια πως θα αντιδράσει σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά; Με το να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου; Και τι απάντηση θα πάρει εκεί, πλην ίσως μιας νέας …ευχής, “να βρεθεί λύση στο επόμενο των γερμανικών εκλογών Eurogroup;

 

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  • Για “παιχνίδια Σόιμπλε – Τόμσεν” κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο της Κυριακής η εφημερίδα ΑΥΓΗ, η οποία δίνει και το στίγμα των απόψεων – θέσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.-Να ξεκαθαρίσει τη θέση του εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά το κρίσιμο Eurogroup, διαμηνύει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, με προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που θα ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
  • Σύμφωνα μετη Real News στο πρωτοσέλιδο της Κυριακής, o Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή του με Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε τη στάση της Αθήνας, λέγοντας, «ή παίρνω το χρέος ή φεύγει το ΔΝΤ».
    Στις επαφές του με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον νέο γάλλο πρόεδρο, ο Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να συνομιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα του χρέους και να ξεκαθαρίσει ότι η θέση της ελληνικής πλευράς είναι πρώτον, η διευθέτηση του προβλήματος με ρύθμιση για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο, και δεύτερον, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ με αστερίσκους.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που έγιναν ανάμεσα στον Τσίπρα και τη Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύθηκε ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε λύση στις 15 Ιουνίου».

 

  • Είχαμε όμως την Κυριακή και παρέμβαση Στουρνάρα, με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Αυτά όμως δεν αρκούν για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να κινηθεί ανοδικά η οικονομία. Οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους”.“Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, το οποίο με τη σειρά το θα θέσει σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας”.“Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, περαιτέρω λάθη και οπισθοδρομήσεις δεν επιτρέπονται”.

 

  • Δείτε τώρα τι έγραψε στις 27 Μαίου η Handelsblatt:

Διαπραγματευτικοί κύκλοι που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρουν ότι Β. Σόιμπλε και ΔΝΤ σχεδιάζουν ένα συμβιβασμό. «Έτσι το ΔΝΤ θα αποφασίσει τυπικά ένα πρόγραμμα στήριξης, αλλά δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να επιλυθεί η διένεξη. Στο μεταξύ ο ESM θα μπορέσει να εκταμιεύσει μια ακόμα δόση στην Ελλάδα»

 

Σόιμπλε – ΔΝΤ “μας παίρνουν μέτρα” και “ράβουν το κοστούμι” – Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος

 

Γράψαμε στο bankwars  στις 9 Φεβρουαρίου 2016:

 

“Σημειώνουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωθυπουργό τον Α,Σαμαρά, είχε πάρει την υπόσχεση ότι το θέμα της ρύθμισης του χρέους θα προχωρούσε μόλις επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι μήνες πέρασαν, τα πρωτογενή πλεονάσματα επετεύχθησαν, αλλά πάντα, στην “κρίσιμη στιγμή”, κάτι συνέβαινε και η συζήτηση για το χρέος δεν έγινε.

 

 Αφού κύλισε το 2013, στο 2014, πολλοί υποστήριζαν, ότι δεν προχώρησαν τα πράγματα με το χρέος, επειδή ήταν εμφανές πως στην Ελλάδα, θα γίνουν εκλογές, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ  και οι δανειστές προτιμούν να βρουν την όποια λύση με τη νέα κυβέρνηση….”

 

 Συμπέρασμα: Μεγάλη προσοχή, γιατί οι καιροί είναι και πάλι… πολύ δύσκολοι. Το θρίλερ, αφήνει και πάλι την αίσθηση πως …το τέρας ζει!

ΧΡΕΟΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2012! ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ – ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ

 

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]