Παυλόπουλος – Ματαρέλα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφτηκαν οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Ιταλίας, Προκόπης Παυλόπουλος και Σέρτζιο Ματαρέλα αντίστοιχα, όπου τους υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον ελληνιστή Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, λέγοντας τα εξής:

«Ο Αδριανός υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες της Ρώμης και, ίσως, ο κορυφαίος από πλευράς πνευματικής και πολιτισμικής εμβέλειας. Είναι ιστορικώς τεκμηριωμένο ότι εξέφρασε το πρότυπο, κυριολεκτικώς, του “ελληνιστή”, αφού ήταν ο πρώτος που μετακένωσε με ουσιαστικό τρόπο την ελληνική αρχαιότητα, το πνεύμα της και τον πολιτισμό της στη Ρώμη, για να παραδοθεί ύστερα στην αιωνιότητα. Πέραν τούτου, και με βάση το τεράστιο έργο του, δικαίως ο Αδριανός κατέκτησε τον τίτλο του “Ευεργέτη των Αθηνών”.

Αυτή η έξοχη μαρμάρινη προτομή του Αδριανού, την οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 1933 στην Λεωφόρο Συγγρού, αποκαλύπτει μ’ ενάργεια τα βασικά χαρακτηριστικά του Αδριανού που προανέφερα: Αποστρέφεται τα επίγεια και έχει στραμμένο το βλέμμα και το νου προς τα υπερκόσμια. Απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου και στεφανώνεται με στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς το οποίο κοσμεί ένας αετός, το έμβλημα του Διός που του προσδίδει την ιδιότητα του “Σωτήρα των Πολιτών”».