>Ο Trichet τραβάει το χαλί σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία

>
Αυστηρή προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να προχωρήσουν στη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους ήταν η χθεσινή προαναγγελία της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet.

Η πολύ πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 7ης Απριλίου απειλεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρωζώνη, σε μία εποχή που η Ελλάδα και η Ιρλανδία ζητούν τη μείωση των επιτοκίων που πληρώνουν για τα δάνεια διάσωσης, ελπίζοντας να μπορέσουν μέσα στους επόμενους μήνες να επιστρέψουν στις αγορές ομολόγων, ενώ η Πορτογαλία δέχεται ολοένα εντεινόμενες πιέσεις να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Οι αναλυτές εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει μία αύξηση επιτοκίων για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

«Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με μία τέτοια απόφαση είναι υψηλοί σε ένα περιβάλλον όπου η περιφέρεια παραμένει υπό πίεση», δηλώνει στο Reuters ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland Jacques Cailloux.

Βέβαια, ο Trichet ξεκαθάρισε ότι ακόμα και εάν αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο, αυτό δεν θα πυροδοτήσει έναν κύκλο αύξησης του κόστους δανεισμού. Αυτό περιορίζει κάπως τους κινδύνους, ειδικά για την Πορτογαλία, που βλέπει τα επιτόκιά της στη 10ετία να ξεπερνούν το 7% και δεν πρόκειται σύμφωνα με την ευρέως αποδεκτή άποψη να αποφύγει τη διάσωση.

Πάντως, η Ισπανία δέχεται λιγότερες πιέσεις, όπως έδειξε και η επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων χθες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση δεν θα μεταδοθεί στη Μαδρίτη εάν η Πορτογαλία υποκύψει.