ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: “ΣΚΟΤΑΔΙ” ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΔΝΤ-ΣΟΙΜΠΛΕ – ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQCafDgep-jruljDWx0HqJreAZvJuhmPkEWebODHEI9i-J9Erik

Όλα τα κρίσιμα μέτωπα της οικονομίας, παραμένουν ανοιχτά. Φως στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν φαίνεται ούτε τον Ιανουάριο (έπρεπε να είχε υπάρξει συμφωνία από τον Οκτώβριο 2016)  και οι θεσμοί είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Πρώτο χρονικό ορόσημο της δεύτερης αξιολόγησης είναι το EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιτύχει μεγάλη σύγκλιση μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, ούτως ώστε μετά το πέρας της συνεδρίασης του EWG να έρθουν οι θεσμοί στην Αθήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πιθανολογείται καν συμφωνία στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, ή έστω τον Μάρτιο,  διαφορετικά το σκηνικό της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του 2015 κινδυνεύει να επαναληφθεί, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα θα χάσει το τρένο της ποσοστικής χαλάρωσης (QE) τον Μάρτιο, γεγονός που θα προαλέσει οικονομική και πολιτική ασφυξία. Σημειώνεται ότι απαιτείται ένα δίμηνο μετά την αξιολόγηση για να παρθεί η απόφαση από την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με τα δεδομένα αυτά, ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να πραγματοποιήσουν άτυπες επαφές με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωζώνης. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία των περιπτώσεων να περιπλακεί το ελληνικό ζήτημα με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και τις εκλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. 

Πάντως, εάν η χώρα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές έως τα τέλη του 2017, η ανάγκη για ένα τέταρτο μνημόνιο θα αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Τα πλάνα του Μαξίμου προβλέπουν πλήρη απεμπλοκή του ΔΝΤ (ή συμμετοχή του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου) και επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βέβαια για να προχωρήσει το πλάνο του Μαξίμου, θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο Σόιμπλε, ο οποίος όταν λέει “συμφωνία”, εννοεί η Ελλάδα να αποδεχθεί την λίστα με τα μέτρα  των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συμπεριλαμβάνονται στον νέο δημοσιονομικό κόφτη για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.

Η Κομισιόν  επιδιώκει να βρεθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ όλων των πλευρών, αφού θέλει να κλείσει ένα εκκρεμές ζήτημα πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη, καθώς θα υπάρξουν εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένως στην Ιταλία. Άρα, η Ευρωζώνη έχει κάθε συμφέρον να κλείσει ομαλά το ελληνικό ζήτημα.

Προκύπτει όμως στο μεταξύ, ένα σοβαρό θέμα, που αφορά στην  δεύτερη θητεία του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, η οποία ναι μεν  ολοκληρώνεται την 1η Ιανουαρίου 2018, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση εξαιτίας των ολλανδικών εκλογών.

ΔΝΤ και Τόμσεν, εμμένουν στη λήψη σκληρών μέτρων (μείωση μισθών, συντάξεων), εφόσον δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το Ταμείο δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις πριν τον Φεβρουάριο, όταν θα έχει αναλάβει και επίσημα καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τον Μάρτιο πάντως έχει προγραμματιστεί το  Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ που θα αποφασίσει τον τελικό του ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν έχει προηγηθεί συμφωνία με ξεκάθαρα μέτρα στον αναθεωρημένο κόφτη δαπανών, τότε θα μπορούσε το ΔΝΤ να συμμετάσχει και με κεφάλαια ως πλήρες μέλος.  Εάν υπάρχει οποιαδήποτε απόκλιση τότε θα παραμείνει το ΔΝΤ τεχνικός σύμβουλος.

 

Συμπέρασμα: Συμφωνία στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου αποκλείεται. Ακολουθεί το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και εάν εκεί έχουμε συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου. Το μεθεπόμενο Eurogroup θα γίνει τον Μάρτιο και εάν τότε συμφωνήσουμε, η ποσοτική χαλάρωση θα έλθει με απόφαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο!

Σενάριο για ομαλές εξελίξεις, δεν υπάρχει μετά τον Μάρτιο. Αν και τότε δεν υπάρξει συμφωνία με ελληνική υπογραφή, τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο και η χώρα μπαίνει σε νέες περιπέτειες, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε πλήρη αποσυντονισμό των δράσεών τους για τα κόκκινα δάνεια, γεγονός που θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών, με φυσικό επακόλουθο την ανάγκη για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση (!), με ό,τοι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, τους μετόχους και τους καταθέτες.
BANKWARS