Οίκος Fitch: Υποβάθμιση σε “BBB” της ιταλικής οικονομίας – Επιβεβαιώνεται το ΒΒ- για την Κύπρο

Αποτέλεσμα εικόνας για FitchΣτην υποβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε “BBB” από “ΒΒΒ+”, με σταθερό το Outlook, προχώρησε ο οίκος  Fitch.

“Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και η συνεπαγόμενη αποτυχία να μειώσει το πολύ υψηλό επίπεδο χρέους της γενικής κυβέρνησης, έχουν αφήσει τη χώρα περισσότερο εκτεθειμένη σε δυνητικά δυσμενή σοκ. Αυτό συνοδεύεται από την αύξηση του πολιτικού κινδύνου και την συνεχιζόμενη αδυναμία του τραπεζικού τομέα, που έχει οδηγήσει σε κρατική παρέμβαση σε τρεις τράπεζες από τον Δεκέμβριο”.

 

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σε «ΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου ο αμερικανικός οίκος Fitch
Η οικονομική ανάκαμψη, που βρίσκεται στο τρίτο έτος μετά την τραπεζική κρίση του 2013 και από το πρόγραμμα διάσωσης που ακολουθεί, στηρίζει τον τρέχοντα χρηματοπιστωτικό τομέα, τη δημοσιονομική προσαρμογή και την οικονομική προσαρμογή.

O οίκος  Fitch προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017 και 2,5% το 2018, που ενισχύεται από την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και από ένα ισχυρό κύμα επενδύσεων.

-Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,8% το 2016, από 1,7% το 2015, και οφείλεται στην έντονη εγχώρια ζήτηση ανά τομέα.
-Ο τουρισμός παρουσίασε άνοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 20% στις αφίξεις.
-Ο προϋπολογισμός παρουσίασε πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2016 σε σύγκριση με έλλειμμα 0,1% το 2015 (εξαιρουμένης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) ενώ το δημόσιο χρέος κινήθηκε περί το 107,8%.
Ο οίκος εκτιμά, πως η κυκλική ανάκαμψη θα στηρίξει τα μικρά δημοσιονομικά πλεονάσματα ύψους 0,1% του ΑΕΠ το 2017 και 0,4% το 2018, οδηγώντας σε μείωση του χρέους σε ποσοστό περίπου 100% έως το 2018.
Ωστόσο οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές παραμένουν, καθώς οι προεδρικές εκλογές το 2018 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημοσιονομική χαλάρωση.