Ν. Παππάς: Έχουν δοθεί 5,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, κατέθεσε –στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- σημείωμα για το ύψος της δαπάνης που έχει καταβληθεί για τη στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νίκου Παππά, η δημόσια τηλεόραση είναι ο μοναδικός τηλεοπτικός φορέας της χώρας, ο οποίος ανταποκρίνεται στο έπακρο στις υποχρεώσεις που θέτει ο νόμος για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου. Ως σήμερα, έχει δοθεί το ποσό των 5,1 εκατ. ευρώ, χρήματα που έχουν διατεθεί σε Έλληνες εργαζομένους της ελληνικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, τεχνικούς, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της ΕΡΤ, η συνεργασία της δημόσιας τηλεόρασης με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου χρονολογείται από το 2000 και είναι συνεχής, δεδομένου πως το εν λόγω Ινστιτούτο αποτελεί το μοναδικό –ελληνικής πρωτοβουλίας- ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεταπτυχιακής επαγγελματικής κατάρτισης, το οποίο αξιολογείται και συγχρηματοδοτείται συνεχώς από το Πρόγραμμα Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, η ΕΡΤ θα μπορούσε να μην είχε καν διαθέσει σε χρήμα το ήμισυ του ανωτέρου ποσού (ήτοι 2,5 εκατ. ευρώ), κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνεται από το νόμο 3905/2010 (παρ. 3, άρθρο 8) για διάθεση των 2,5 εκατ. ευρώ σε διαφημιστικό χρόνο προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η δημόσια τηλεόραση, παρά τον ασφυκτικό προϋπολογισμό της, δαπάνησε το σύνολο του προβλεπόμενου ποσού σε μετρητά χρήματα, ακριβώς για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών έργων και να συνδράμει τους παραγωγούς και καλλιτέχνες στη δυσμενέστατη σημερινή συγκυρία.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: “Η ΕΡΤ είναι ο μόνος τηλεοπτικός φορέας της χώρας που ανταποκρίνεται στο έπακρο στην υποχρέωση για την οικονομική ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου, όπως τίθεται από τη σχετική νομοθεσία. Η δημόσια τηλεόραση θα συνεχίσει να υπηρετεί συνολικά τον Πολιτισμό προς όφελος της κοινωνίας και η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την ελληνική οπτικοακουστική παραγωγή, όπως έπραξε -σε συμμαχία με τη Γαλλία και άλλες χώρες- πετυχαίνοντας στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. να τεθεί ποσόστωση 30% υπέρ των ευρωπαϊκών έργων στους καταλόγους των υπηρεσιών video on demand”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ