Ντομπρόβσκις: Εφικτή η συμφωνία στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο των αποφάσεων του 2016

To πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος δεν είναι άλλο από τη δήλωση του Eurogroup τον Μάιο του 2016, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική.

Η Ελλάδα πλέον υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, διαμηνύει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πάντως ότι απομένουν ακόμη ορισμένα προαπαιτούμενα, «εφαρμόζονται την ώρα που μιλάμε», προτού οι θεσμοί υποβάλλουν την τελική έκθεση συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Ο ίδιος διαπιστώνει πρόοδο στη συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς «η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να παραμείνει για 5 χρόνια, έως το 2022, αντί για 10 χρόνια που προβλέπονταν αρχικά».

«Παραμένουμε στο Plan A» δηλώνει ο κ. Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς για την περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πειστεί να συμμετάσχει ξανά με χρήματα στο πρόγραμμα, καθώς θεωρεί εφικτή την ευόδωση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προσεγγίζει μόνο θετικά την υπεραπόδοση στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, παρά τις υφεσιακές της επιπτώσεις, σημειώνοντας εκ του αποτελέσματος ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν αποδείχθηκαν πιο ακριβείς από εκείνες του ΔΝΤ.

Αναγνωρίζει πάντως ότι υπήρξαν και κάποια «μια κι έξω αποτελέσματα» που συνέβαλαν στο πλεόνασμα του προηγούμενου έτους, «όπως η εμπροσθοβαρής εφαρμογή ορισμένων φορολογικών μέτρων».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την ελληνική οικονομία, εξού και η προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017. Ο ίδιος αποφεύγει να χαρακτηρίσει νέο ή συμπληρωματικό πρόγραμμα τα επιπλέον μέτρα με έτη αναφοράς το 2019 και το 2020· «Ήταν αναγκαία για να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι του προγράμματος ότι οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν και μετά το πρόγραμμα».

Αναφερόμενος στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μίλησε για ελλείψεις και καθυστερήσεις στην εφαρμογή μετά τη νομοθέτηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία των ασκούμενων πολιτικών. «Στο τέλος της ημέρας είναι οι ελληνικές αρχές που θα πρέπει να κάνουν την καλύτερη χρήση της βοήθειας που λαμβάνουν και να προχωρούν γρήγορα με την υλοποίηση». Για την Κομισιόν, στόχος του προγράμματος παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας «στα χρόνια που έρχονται».