Νέα κρίση του ευρώ;

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τις ξέφρενες πωλήσεις ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας και στροφή των επενδυτών στους ασφαλείς παραδείσους, αμερικανικά, βρετανικά και γερμανικά ομόλογα.

Μετά από δύο μήνες σχετικής νηνεμίας, μετά την έγκριση του νέου Μνημονίου για την Ελλάδα, η κρίση χτυπά και πάλι την πόρτα της Ευρωζώνης, με αιχμή του δόρατος, αυτή τη φορά, κατά κύριο λόγο την Ισπανία και κατά δεύτερο την Ιταλία. Σύμφωνα με επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, η νευρικότητα των αγορών προκαλείται από τρεις βασικούς παράγοντες. Καταρχήν τα σκληρά μέτρα λιτότατος που έχουν ανακοινώσει πως θα λάβουν οι κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Ρώμης.

27.δισ. ευρώ περικοπές μόνο για αυτό το χρόνο εξήγγειλε η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, ενώ αντίστοιχα σκληρή είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που πέρασε δια νόμου η Ιταλική βουλή. Μέτρα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αποδεκτά και εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα των δύο χωρών, λόγω της υφεσιακής τους κατεύθυνσης. Ήδη η ανεργία στην Ισπανία βρίσκεται στο 24% ενώ στην Ιταλία το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ ξεπέρασε το 120%.

Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα φοβίζει

Ο δεύτερος λόγος για την επανεμφάνιση της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι η προοπτική της πολιτικής αστάθειας, στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν προδικάζει σταθερή κυβέρνηση. Οι αγορές, υπογραμμίζει η Γκάρντιαν, αγωνιούν για την άνοδο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο και για άλλες χώρες της περιφέρειας.

Ο τρίτος παράγοντας, κατά τους βρετανούς αναλυτές, αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία, μια πολύ πιθανή νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, που δεν κρύβει την πρόθεση του να επαναδιαπραγματευθεί την Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, προϊόν της συμφωνίας Μέλκελ-Σαρκοζύ. Όσο η Ευρώπη, κυρίως δε η Γερμανία, αποφεύγει να δεί το πρόβλημα του ευρώ κατάματα και το αντιμετωπίζει με ημίμετρα, με ενέσεις της ΕΚΤ προς τις Τράπεζες και με πολιτικές λιτότατος, η κρίση θα επανακάμπτει, μετά από μικρά διαστήματα ηρεμίας, εκτιμά ο Μάρτιν Γούλφ, έγκριτος αναλυτής των FinancialTimes.

Σκιές και στην Ισπανία

Εδώ και δύο εβδομάδες ο ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι αρνείται να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ακόμα και η απόφαση για τις περικοπές των 10 δις. ευρώ στην Υγεία και την Παιδεία εστάλη με ένα απλό φαξ από το Μέγαρο της Μονκλόα. Σήμερα όμως στο Κοινοβούλιο αναγκάστηκε τελικά να μιλήσει για την ισπανική οικονομία και την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ενώ τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει τα πράγματα ξεκαθαρισμένα.
Δεν απέκλεισε και νέες περικοπές όταν και άν αυτό χρειαστεί καθώς όπως ανέφερε το 2011 ξοδεύτηκαν 90 δις ευρώ περισσότερα και τώρα πρέπει η χώρα να δανειστεί.