>Μνημόνιο τριών σημείων θα υπογράψουν Χρυσοχοϊδης – Ρέσλερ

>


«Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα είναι μέρος της στρατηγικής για την υποστήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας; κ. Φίλιπ Ρέσλερ συμπληρώνοντας ότι το κοινό μνημόνιο που θα υπογράψει με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη θα περιλαμβάνει τρία σημεία:

– Τη διοικητική και τεχνική βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα

– Την τακτοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων του ελληνικού κράτους προς τις γερμανικές επιχειρήσεις και

– τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ρόλο της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας.

Ο κ. Ρέσλερ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η χρεοκοπία δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης αλλά η στήριξη όλων των κρατών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας φυσικά.

Πηγές που συμμετείχαν στην πρωϊνή κλειστή συνάντηση των δύο αξιωματούχων έλεγαν ότι τέθηκε εμφαντικά ως απαίτηση του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου η επιβεβαίωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Ο γερμανός αντικαγκελάριος, συμπλήρωναν οι ίδις πηγές, φάνηκε να ακούει προσεκτικά τα όσα του έλεγαν οι επιχειρηματίες και επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας και της καγκελαρίουΑνγκελας Μέρκελ ότι υποστηρίζουν τις αποφάσεις που είχαν ληφρθεί.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη, ο γερμανός αντικαγκελάριος μίλησε στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού επιχειρηματκού φόρουμ και ζήτησε την ασφάλεια των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και την υλοποίηση των δεσμεύσεων με νόμους. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου θα αφορά ευρύτερα θέματα της ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σε περίοδο κρίσης, όπως μου είπε κάποτε ένας φίλος μου επιχειρηματίας, πηγαίνουμε στο γραφείο δύο ώρες νωρίτερα και φεύγουμε μία ώρα αργότερα διαλέγοντας παράλληλα τους κατάλληλους εταίρους».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Δ. Δασκαλόπουλοςαπαντώντας σε πρόσφατες αιτιάσεις γερμανών βιομηχάνων αλλά και του ίδιου του κ. Ρέσλερ κατά τις οποίες αμφισβητήθηκε ο «πατριωτισμός» των ελλήνων επιχειρηματιών – ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως οι ίδιοι οι έλληνες επιχειρηματίες δεν επενδύουν στην Ελλάδα – είπε ότι στη διάρκεια του 2010 και του 2011 οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτός από την ΄εκτακτη εισφορά έχουν καταβάλει 1,8 δις ευρώ ποσό μεγαλύτερο από τις δαπάνες που μειώθηκαν στο δημόσιο τομέα. Και παράλληλα ζήτησε επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «χτίζουμε μέρα με τη μέρα ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πλαίσιο μέσα στο οποίο ένας επενδυτής και μια επιχείρηση θα μπορεί, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με τη στήριξη της Πολιτείας να πραγματοποιήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επένδυσή του». Και πρόσθεσε: «Πρώτα από όλα διασφάλιζουμε ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις».